Nakon predsjednice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Ibe Šušković i sindikalnog povjerenika SVR - podružnica Zadar Dina Lilića u raspravu o plaćama zadarskim vatrogascima uključio se i vijećnik HSP-a Mate Lukić, koji odgovornim za kašnjenje drži vijećnike koji su donijeli nezakoniti proračun.

- Plaće ne samo vatrogascima, nego svim korisnicima proračuna odgajateljima, njegovateljima, tetama u vrtiću bit će isplaćene do 15.tog siječnja. Nažalost nekim korisnicima standardnog proračuna, klubovima, udrugama, sredstva se neće moći dati ni nakon toga. Zato jer će odluka o privremenom financiranju biti napisana početkom idućeg tjedna.

Zašto ju se ne može napisati preko noći? Ljudi ne shvaćaju ozbiljno blokadu grada i da je ovo samo početak. Godinu dana govorimo o ovome. Konkretno, odluka o nužnom financiranju donosi se na rok od tri mjeseca, a pritom takav privremeni proračun ne smije prijeći iznos od 25 posto izvršenog proračuna u 2021. godini. Upravo taj obvezujući iznos dovodi do dodatnog problema, a imajući u vidu kako je na izvršenje proračuna iz 2021. utjecala kriza.

Ukratko, budući dao je tada bilo sve jeftinije i krizna godina, fali više od 20 milijuna kuna. To sve netko sada mora pripremiti da nas spoji na aparate. Ne može gradonačelnik sa pročelnicima raditi suprotno zakonu. Oni koji su izglasali nezakoniti proračun i ne žele dogovor neka oni objasne građanima ove stvari, koje su samo početak.

Zašto se obmanjuje javnost, pa Dukić je javno objasnio svaki amandman zašto je nezakonit. Poslije pozivao na uzaludne dogovore. Zašto kvazi "većina" u GV-u želi igrati igru plesa slijepca na žici a ulog je Zadar?

Pa ovo nije ništa još pasivni narode, sačekaj par mjeseci pa ćemo zajedno zbrajati štetu.

Mislite da vas se zastrašuje, netočno, kaže vam se istina.

Naknade vijećnika i političkih stranki neće kasniti.

Jednoglasno izuzev mene je izglasana prošle godine točka o isplati sredstava strankama.

Znate li da nezavisni vijećnici primaju naknade i sredstva namijenjena za rad političke opcije baš zato što nemaju stranku? U prijevodu, primaju duple naknade.

Aliena mala utile exemplum - nadam da drugi gradovi mogu učiti na našem primjeru, poručuje Lukić.