Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas da će zatražiti očitovanje Doma zdravlja Zadarske županije zbog okolnosti da mještani vlastitim sredstvima i donacijama opremaju ordinaciju primarne zdravstvene zaštite na otoku Istu.

"Zatražit ću očitovanje od zadarskog Doma zdravlja o stanju zdravstvene infrastrukture na lokaciji Ist-Molat", rekao je Beroš na konferenciji za novinare tijekom obilaska građevinskih radova u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu.

Riječ je o ordinaciji u kojoj ureduje dr. Velimir Vuk, liječnik koji se vratio iz Amerike kako bi liječio otočane u zadarskom arhipelagu. On je nedavno preko Facebook stranice Otok Ist, kako ju je nazvao, „Specijalnu pomoćnu operaciju", kojom želi nabaviti adekvatnu opremu za svoju ordinaciju.

On je u više navrata tražio osnovnu opremu kojom može spasiti život kada se pacijenti nađu u takvoj situaciji, no u ovih pet godina Dom zdravlja mu je samo obojao ordinaciju. Shvatio je da ne može računati na pomoć institucija te je već 2020. godine dobio stariji ali funkcionalni ultrazvuk iz Njemačke. U međuvremenu se kandidirao za ravnatelja Doma zdravlja kako bi poboljšao stanje u lokalnom zdravstvu, no u tom natjecanju nije imao šansi pa se opet okrenuo jedinom što mu je preostalo.

- Čvrsti ovratnik donirala osoba s Ista! Cijenimo sve donacije i male i velike, naveo je u posljednjoj objavi 15. prosinca, a do sada je ordinaciju preko donacija opremio opremom za dijabetičare, namještajem, setom za oživljavanje djeteta, defibrilatorom...

"Zatražit ću očitovanje a potom, zajedno sa županijskim vlastima, tražiti rješenje za te izazove. Osobno doživljavam porazom zdravstvene administracije to što nije bila primjerena zdravstvena infrastruktura iako je realno da se u svakom području RH ne možemo očekivati isti nivo", rekao je Beroš.