Na nedavno održanom skupu o nasilju u obitelji, Ljiljana Gašperov Dujmović iz PU zadarske iznijela je podatke prema kojem su lani za to prijavljene 385 osoba, a 60,6 posto su oštećene žene. U 2022.godini - prijavljene su 332 osobe od čega je 64 posto oštećenih žena.

Na osnovu tih podataka, pitali smo u PU zadarsku da nam aktualiziraju taj trend obiteljskog nasilja koje nažalost nerijetko završi i s tragičnim ishodom.

U očitovanju iz PU zadarske navode kako nema povećanja u odnosu na lani.

"Statistički podaci ukazuju da je u jedanaest mjeseci ove godine iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, zabilježeno 304 prekršaja. Najčešće se radi u fizičkom nasilju uslijed kojeg nije nastupila tjelesna ozljeda u kombinaciji s psihičkim nasiljem koje je kod žrtve prouzročilo povredu dostojanstva ili je uznemirilo, dok je ekonomsko nasilje zastupljeno u manjem broju slučajeva. Po dobnoj strukturi najveći broj oštećenih osoba je u dobnoj strukturi od 30 do 55 godina, informirali su iz zadarske policije.

U isto vrijeme jačali smo kaznenopravnu zaštitu žrtava, dodaju iz PU zadarska. U 11 mjeseci ove godine evidentirano je 79 kaznenih djela nasilja u obitelji (8,2 % više u odnosu na jedanaest mjeseci 2021. godine, kada je evidentirano 73 kaznenih djela nasilja u obitelji).

U odnosu na podatke iznesene na panel raspravi održanoj 22. studenog 2022. godine, prema informacijama iz PU zadarske u deset mjeseci 2022. godine, oni su nadležnom tijelu podnijeli 273 optužna prijedloga protiv 332 počinitelja prekršaja iz domene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. U strukturi prijavljenih je 250 osoba muškog spola i 82 osoba ženskog spola. Od ukupnog broja prijavljenih osoba, 43 osobe su recidivisti, od čega 33 osobe su muškog spola.

U istom razdoblju prošle godine podneseno je 281 optužnih prijedloga protiv 326 osoba, od čega 261 osoba muškog spola i 65 osoba ženskog spola. Od ukupnog broja prijavljenih osoba 67 osoba su recidivisti, od čega 57 osoba je muškog spola, usporedni su podaci kojem smo dobili posredstvom Ivane Grbin glasnogovornice PU zadarske.

Za razliku od prekršaja, PU zadarska je tijekom 2021. godini ukupno evidentirala 76 kaznenih djela Nasilja u obitelji, na štetu 47 osoba ženskog spola, dok je u deset mjeseci 2021. godine evidentirano 69 kaznenih djela na štetu 54 osobe ženskog spola.

U deset mjeseci ove godine evidentirana su 72 kaznena djela Nasilje u obitelji u kojima su žrtve 54 osobe ženskog spola, podatak je koji govori o porastu obiteljskog nasilja u opasnijem izdanju

Odgovornost za sprječavanje nasilja i zaštitu žrtava sigurno je jedna od najvećih i najvažnijih odgovornosti policije, ali odgovornost leži i na čitavoj zajednici, ističu u svom očitovanju iz PU zadarske. I zato pozivaju na odgovornost da se saznanje o nasilju prijavi POLICIJI, čime će se pokrenuti sustav podrške i pomoći žrtvi nasilja.