Ubrzo će biti poznata nova procjena vrijednosti nekretnine na adresi Šimuna Kožičića Benje 2, koju Zadrani zovu "Socijalno". U praznu zgradu u centru grada nedavno je ušao ovlašteni procjenitelj iz Erste nekretnina. Posao s tim društvom ugovorio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kao većinski suvlasnik te zgrade.

- Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje proveo je nabavu usluge procjene tržišne vrijednosti nekretnine u Zadru, na adresi Šimuna Kožičića Benje 2, te je u studenom 2022. ovlašteni procjenitelj izvršio očevid na licu mjesta. Trenutačno je u tijeku izrada Elaborata procjene tržišne vrijednosti predmetne poslovne zgrade. Planirani rok za izradu i dostavu istoga je 16. prosinca 2022., informacije su koje su nam dostavili iz njihove službe za odnose s javnošću.

Interes za kupnju "Socijalnog" potvrđen je još 2018. godine, a godinu dana kasnije, zgrada površine preko 2.000 četvornih procijenjena je na 35,6 milijuna kuna, odnosno oko 2.300 eura. No do trenutka kada su zavodi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje preselili na Put Murvice, došlo je do velikog rasta cijena nekretnina, pa su suvlasnici odlučili provesti novu procjenu zbog proteka vremena i promjena na tržištu nekretnina. Nakon procjene zavodi će morati ponovno ishoditi suglasnost Vlade, zbog čega trenutačno ne žele nagađati o datumu objave natječaja za prodaju.

Kad se nekretnina proda, novac će podijeliti suvlasnici: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (49,95 posto), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (31,49 posto), Zadarska županija (11,36 posto), Grad Zadar (3,91 posto), Mile Milovac (0,83 posto), Ante Kovačević (0,94 posto), te Ivanko Tresoglavić (1,52 posto).