Nakon što su definirali užu povijesnu jezgru, u odluku o komunalnom redu uvedena je zabrana hodanja neodjeven, djelomično odjeven, bez gornjeg ili donjeg dijela odjeće, u kupaćem ili dijelu kupaćeg kostima.

Iz Odjela za komunalne djelatnosti, propisali su minimumom odjevenosti za koju oni smatraju da su kratke hlače ili suknja na donjem dijelu, te košulja ili majica s ili bez naramenica na gornjem dijelu tijela.

- Ovo kao da je biskup pisao, komentirao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić sugerirajući kako se to treba zamijeniti s primjerenim odijevanjem. Vučetić je spočitnuo i vijećnicima koji su raspravljali o tome kako su odluku maksimalno erotizirali.

Nemoguće je da ljudi s plaže po suncu do svojih apartmana dođu obučeni, bio je dvosmislen Mate Lukić, zbog čega su pitali je li on za ili protiv.

I onda im je on objasnio da najprije treba zabraniti kupanje na Morskim orguljama jer to mjesto treba poštovati. Tu se turisti ne bi smjeli kupati, a niti se održavati bomboni party, kazao je Lukić.

I zato on misli da će nova odluka iz komunalnog reda biti neprovediva. A tko će je provoditi, ne navodi se u izmjeni Komunalnog reda, ali podrazumijeva se da će to biti svestrani komunalni redari. Oni će, prema najavi pročelnika Dujele, nadzirati i dostavu kada se postavi pilot projekt mobilne prepreke do proljeća iduće godine.

Dujela je svjestan da će redarima biti teško ocijeniti što je to primjereno oblačenje turista. Resorni pročelnik istaknuo je kako je iz primjene nove odredbe komunalnog reda isključen obalni pojas Poluotoka. A za kažnjavanje polugolih turista koji šetaju povijesnom jezgrom svih primorskih gradova, u Zadru je zaslužna Turistička zajednica koja je to tražila u e- savjetovanju na izmjene komunalnog reda koje su se odnosile na sasvim nešto drugo.

Nitko, međutim, nije vodio računa o tome da će komunalnim redarima trebati i prevodioci kada budu zaustavljali takve turiste koje moraju prijaviti za prekršajni postupak. A što radi policija koja je nekad uzimala odjeću Zadranima koji su se kupali na Rivi da bi došli po nju i kaznu.

Grad Split je sličnu odluku stavio na e-savjetovanje s mogućnosti naplate kazne od tisuću kuna na licu mjesta.