"Zahvaljujem gospodinu Biloglavu i Domovinskom pokretu kao Radeti i SDP-u", kazao je to jučer gradonačelnik Branko Dukić izražavajući odnos prema vijećnicima oporbe koji su prionuli uz rebalans gradskog proračuna. Onako kako ga je složila izvršna vlast, ali ne i kako je prezentiran javnosti.

Zbog toga je nastala halabuka na Gradskom vijeću koja se može nazvati biserna školjka. I to bazenska - ona koju je Grad Split odbacio htijući samo novac jer im takav bazen ne treba i one koju će prigrliti Grad Zadar jer moraju spasiti Hrvatski vaterpolo savez koji je pristao na uvjete talijanskih izrađivača. I dalje javnosti nije jasno kako će taj „olimpijski" bazen, kako ga je nazvao HDZ-ov vijećnik Davor Karlović, povući sa sobom, kad su mu dimenzije 36 puta 25 metara.

Školjka je bila zvijezda jučerašnjeg Vijeća koje će zbog nje nastaviti u utorak. Prvi put se dogodilo da SDP-ovci traže svoje mišljenje kod Predsjedništva stranke. Oni će im reći hoće li SDP-ovci u Zadru tražiti da se taj iznos od 2.3 milijuna kuna stavi u rebalans. Tako je SDP po Radeti preuzeo odgovornost na svoja leđa kako ne bi bilo da ako oni to sada odbiju, sutra to tri puta skuplje.

Daniel Radeta je doživio svoju pretvorbu, rekao je jedan od HDZ-ovih vijećnika. A što je s Rubešom? Vijećnik AM, Ante Rubeša jučer je dao sve od sebe i više od sebe da milijuni namijenjeni rebalansom SC Višnjik, odu za spas KK Zadar. Zeznula ga je vijećnica NL, Adela Franka koja je inzistirala na rok od tri radna dana za dostavu amandmana pa su o valjanosti Rubešinih amandmana lamentirali HDZ-ovi pravnici. Ante Kolega je među ostalim tumačio teleologiju takve odredbe Poslovnika, a to je gradske službe ne rade vikendom da bi primale amandmane.

Inače jedva vidljiv zamjenik gradonačelnika, Ante Babić morao se posuti pepelom.
Kako su u Medulićevoj našli spasonosnu formulu u ta tri dana prema Poslovniku kojeg su sami vijećnici skrojili, tako je Babić pravnik ponovio tu tantru ali na krivoj točki. Kada je Rubeša izašao s amandmanom za smanjenje prireza, Babić je izašao za govornicu i rekao - ne može, nije u roku. Amandman je zakonit, ustrajao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić, a vijećnik Ante Rubeša objasnio da se ta famozna tri dana odnose samo za proračun i prostorni plan, pa je dogradonačelnik Zadra bio stjeran u kut.

Ante Babić ispričao se za govornicom i rekao da je mislio da je točka o REBALANSU, ali je uime Dukića bio protiv smanjenja prireza. Eto dokaza koliko je vlasti stalo do preusmjeravanja novca iz gradske blagajne uoči proračuna 2023.