SDP u Zadru konačno postaje koalicijski partner HDZ-a. Sad ćemo i mi biti konstruktivni a ne tamo neki heroji, izjavio je Daniel Radeta aludirajući na Enia Meštrovića s kojim je cijelo vrijeme vodio „sukob na ljevici".

Radeta je objavio osmrtnicu za nositelja Nezavisne liste sa 7 vijećnika, kada je lani pregovarao s izvršnom gradskom vlasti HDZ-a. Prema tumačenju Radete, time je „zauvik posta njihov, a nije više naš". Enio je poentirao s vlastitim sprovodom ispred Gradske vijećnice.

Sada se događa obrnuta situacija. Enio Meštrović ne želi pregovarati s gradonačelnikom Brankom Dukićem oko rebalansa proračuna, a Radeta pristaje na sve jer je Dukić uslišio njihove želje. I dalje se krucijalnim drži iznos namijenjen izradi projektne dokumentacije za javnu garažu, iluziju koja se mijenja za ultrazvuk bolnici. Nije više u pitanju mamograf kojeg je prvo tražio Radeta za 450 tisuća kuna tog amandmana. Dukić izražava zadovoljstvo suradnjom sa SDP-om. Radeta je zaboravio na aferu "trokut" i tajno snimanje koje je navodno prijavio policiji.

Suradnja će se, nema sumnje, nastaviti i na sjednici Gradskog vijeća i nakon što su iz Akcije mladih otkrili da se cijeli rebalans vrti oko SC Višnjik koji u prethodnim tumačenjima gradonačelnika i pročelnika za financije nije bio niti spominjan. Tek plaće teta u vrtićima, EU projekti, troškovi energenata. Kad tamo, 10 milijuna se raspoređuje Višnjiku iz čak tri odjela i četiri izvora financiranja.

Ma je li to samo nesporazum, kako su na hitnom sastanku uvjeravali šefa zadarskog SDP-a ili mutna voda koju su jučer bistrili vijećnik AM, Ante Rubeša i Roko Tadin, e to će se vidjeti na sjednici Gradskog vijeća 15. studenog. Biti ili ne biti rebalans proračuna koji je pao i na Županijskoj skupštini, ali samo zato što je izostala koalicijska partnerica, pokazat će odnos snaga Gradskog vijeća Zadra. Bit će to test za donošenje proračuna Grada Zadra koji je lani izglasan "zbrda-zdola" pustih amandmana.

Oporba ili većina u Gradskom vijeću Zadra odavno se raspala radi ega pojedinaca, a ne radi amandmana. Dosljednost je zaboravljena pojava.

Dok je gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač bio tamo, on ih je teškom mukom držao na okupu. Jedino u čemu su djelovali zajedno bila je akcija oko Znanstvene knjižnice koja je završila u bespućima HDZ-ove zbilje -  predaje te ustanove zadarskom sveučilištu.