Prema odluci koju je potpisao Gradonačelnik Zadra, splitska Obala će za 99 tisuća kuna izraditi idejno rješenje luke otvorene za javni promet Diklo. Radi se o postojećoj lučici koja se nalazi na samom kraju Obale Petra Krešimira IV, do restorana Taverne.

Dio je to konačnog uređenja morskog dijela Grada Zadra, ustvrdio je pročelnik za graditeljstvo i prostorno uređenje, Darko Kasap. Kao i do sada Grad Zadar će u tome biti sa Županijskom lučkom upravom s kojom je uređena uvala Jazine te se priprema uređenje i novi komunalni vezovi u uvali Bregdetti.

Ovaj potez u Diklu nadovezivat će se, ističe Kasap, na uređenje primorja Kožina. Urbanistički plan uređenja trebao bi biti usvojen na Gradskom vijeću Zadra. Nakon toga slijedi izrada projektne dokumentacije te pronalazak investitora.

U investiciji uređenja prve faze priobalja kao što je to bilo i u Petrčanima, sudjelovalo je i Ministarstvo mora.

Najveći izazov gradske vlasti bit će uređenja uvala Dražanica i Maestral.

Do uvale Maestral prije toga treba provući cjevovod oborinskih zona kao osmu fazu. Ugradit će se cijevi profila 2 metra u zahvatu procijenjenom na 25 milijuna kuna što će biti isključiva investicija Grada Zadra. To će biti pandam odvodu oborinskih voda Ričine zapadnog dijela Grada, ističe Kasap.

U Gradu Zadru ta je investicija planirana iduće godine, kada i izrada projektne dokumentacije u uređenja uvala Maestral i Dražanica. Problematična Trpimirova obala, trebala bi se proširiti za zeleni zaštitni pojas i biciklističku stazu.

Iako se već godinama govori o potrebi uređenja tih uvala te Trpimirove obale koja je opasna za vozače koliko i za pješake, taj projekt za koji će se sigurno tražiti EU financiranje, imat će povijesnu dimenziju jednog dana kada bude.