Gotovo tisuću srednjoškolaca iz cijele zemlje suočilo se u prvom kolu Nacionalne kviz lige. Natjecanje je pokrenula Kviz udruga iz Šibenika, a provjerava se njihovo opće znanje, ali i ostali sadržaji. Šibenske ekipe na pitanja odgovaraju u Kući umjetnosti Arsen, ostali kviz igraju - na daljinu, iz svojih učionica, objavio je HRT.

Igra ga 180 ekipa unutar, ali i izvan granica Lijepe naše. Kojoj je slavnoj slikarici Školska knjiga posvetila jednu od svojih slikovnica iz serijala - Mali ljudi, veliki snovi.

Među ekipama su i učenici Pomorske škole koka je na svom facebooku objavila da su ponosni smo što su dio Nacionalne kviz lige.

Pomorska škola je za ovu godinu krenula s dvije ekipe a sudeći prema iskustvu sudionika i interesu ostalih učenika sljedeću godinu će broj ekipa biti veći.
- Priključio sam se da steknem novo znanje, provjerim svoje znanje koliko je dobro i da se zabavim s prijateljima, rekao je Lucijan Švorinić iz Pomorske škole u  Zadru.

Sive su im stanice u šestoj brzini 45 minuta. Jer fitnes je to, ističu, za moždane vijuge. Palac svi dižu i za atmosferu.

Pravilo kaže: "guglanja" nema. 24 su pitanja, a trude se njihovi autori "očešati" o svako područje.

- Iz knjiga, filmova, pop kulture i pitanja općeg znanja, rekla je Klara Jabuka, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik.

Zagrizli su srednjoškolci za testove znanja. Jedni ih rješavaju uživo u Arsenu, a drugi igraju "online". Kreatori kviza jedno uvijek imaju na umu.

- 40 posto pitanja po statutu se odnosi na školsko gradivo, iako se mi trudimo svaki put staviti i veći postotak, rekao je Dino Bartulović, voditelj Nacionalne kviz lige srednjih škola.

Znanje će srednjoškolci testirati osam puta. Termini su, dakako, usklađeni sa školskim kalendarom.


- Prva četiri kola biti će do božićnih praznika, nakon toga u siječnju i veljači ostala četiri kola. Onda smo predvidjeli finale 3.,4., ožujka u Šibeniku, rekao je Krešimir Škugor, voditelj Nacionalne kviz lige srednjih škola.