Studeni 2022. godine bit će upisan u stranice povijesti zadarskog sporta kao mjesec u kojem je osnovan prvi mačevalački kub u Zadru. Te stranice za ovaj su olimpijski sport bile više od pola stoljeća prazne, a ranije su se spominjale tek neke neostvarene inicijative iz 70-ih te talijanska društva između dva svjetska rata, sve dok se u Zadar s mačem nije vratio diplomirani profesor kineziologije Roko Mandić. Njegove borilačke vještine javnosti su već dobre poznate, kao i Hrvatskom mačevalačkom savezu kojeg je predstavljao i u SAD-u.

- Kao trener u HMS-u išao sam na razne edukacije i tečajeve diljem svijeta i već tada sam razmišljao o tome da otvorim klub u Zadru. Nakon tri godine provedene u Zagrebu, odlučio sam se vratiti u Zadar i ostvariti tu ideju, no ubrzo je uslijedila pandemija koronavirusa koja je stavila sve na čekanje, ispričao nam je Mandić.

Kada je pandemija konačno popustila, Mandić je uz pomoć prijatelja, Marka Selina koji je upisan kao tajnik kluba, Bruna Grancarića kao ovjerovitelja zapisnika te Katarine Rančić koja je izradila logo kluba, osnovao „Athos", simbolično nazvan po imenu jednog od trojice mušketira.

Treninzi u „Athosu" počinju početkom studenog, a održavat će se ponedjeljkom i četvrtkom u dvorani Osnovne škole Šime Budinića u dvije skupine.

- Prvu skupinu čine djeca u dobi od 10 do 18 godina, a drugu sve osobe iznad 18 godina koje se žele rekreativno baviti mačevanjem. Osigurana je sva oprema za prve treninge, a krećemo od osnova, s obzirom na to da nitko u Zadru do sada nije imao prilike trenirati mačevanje pa stoga nema ni predznanja. Ovisno o napretku članova kluba, uvest ćemo ih u borbe, a potom, nadam se, i na natjecanja, rekao nam je osnivač prvog mačevalačkog kluba u Zadru.

Trenutno u Hrvatskoj djeluje 15-ak mačevalačkih klubova u ukupno tri discipline - floret, mač i sablja. U zadarskom „Athosu" trenirat će se „standardni mač", u kojem se broje bodovi na cijelom tijelu, uključujući i masku.

- Nema nikakve opasnosti, mačevanje je dosta siguran sport, ističe Mandić nabrajajući svu zaštitnu opremu. Naravno, na vrhu mača nalazi se metalni gumb.

Ovaj diplomirani profesor kineziologije nada se kako će članovi novog zadarskog kluba zavoljeti mačevanje kao što je i on to učinio tijekom studentskih dana na Kineziološkom fakultetu u Splitu.

- Riječ je o sportu koji ne razvija samo fizičke, već i mentalne sposobnosti. Zahtijeva visoku - razinu koncentraciju i brzinu u donošenju odluka, stoga se često naziva motoričkim šahom. Mačevanje utječe i na psiho-emocionalne komponente. Primjerice, tijekom boravka u SAD-u na treninzima u jednom klubu vidio sam američke vojne veterane, neki od njih imali su i preko 80 godina. Njihova terapija za oporavak od PTSP-a bilo je upravo mačevanje, ispričao nam je Mandić pozivajući sve da se okušaju u ovoj sportskoj terapiji za dušu i tijelo.

Za više informacija javite se na mail [email protected] ili nazovite na broj 0917977960.