U Biogradu je danas svečano otvoren 24. Biograd Boat show, najveći hrvatski i srednjoeuropski sajam na moru u organizaciji Ilirije d.d. koji je ove godine okupio rekordnih, više od 300 izlagača i 300 izloženih plovila uz prateće sajamske manifestacije.

Sajam  je otvorio Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove, istaknuvši kako je nautika jedan od vodećih sektora u cjelokupnom turističkom rezultatu Hrvatske.

To pokazuju ovogodišnje izvrsne brojke prema kojima je u Jadranu boravilo više od 53 tisuće stranih jahti i brodica. Nautičku ponudu prati i odgovarajuća infrastruktura u našim lukama i nautičkim središtima, a u koja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kontinuirano ulaže, kazao je među ostalim Bilaver.

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, naglasio je  kako je vrhunska sajamska priredba poput Biograd Boat Showa s više od stotinu stranih izlagača snažan doprinos brendiranju Hrvatske kao nautičke destinacije. Hrvatska je nautička velesila, a nautički turizam snažno doprinosi diverzifikaciji i specijalizaciji turističke ponude, produženju turističke sezone, ali i većoj turističkoj potrošnji.

Održivost u nautičkom turizmu uz novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama bila je u fokusu panel diskusije Udruženja nautičkog turizma HGK na kojem je poseban naglasak stavljen na potrebu hitnog donošenja novog Zakona kao preduvjeta daljnjih ozbiljnih ulaganja u marine kako bi se zadržala i podigla kvaliteta usluge koja trenutno stagnira radi neizvjesnosti nakon isteka koncesijskih razdoblja.

Iz Marine Kornati, izgrađene prije 40 godina poslan je apel vezan za koncesije.

- Bez jasnog, poštenog i razvojnog zakona koji između ostaloga regulira „Što na kraju balade?", investicije u marine kojima se bliži kraj koncesije će izgubiti svoj sjaj koji nas je godinama krasio, izjavio je Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina HGK.
- Nautika je pokazala svoju žilavost kroz zadnje krizne godine i ostala "cherry on the top" hrvatskog turizma, a da bi i dalje mogli ulagati, prvenstveno u kvalitetu usluge, potrebno je žurno uvrštenje djelatnosti u nautičkom turizmu među prihvatljive prijavitelje za natječaje iz NPOO-a, donošenje Zakona o pomorskom dobru i iznalaženje dodatnih rješenja za problem povremenog zapošljavanja za charter djelatnost. Perspektiva treba biti u kvalitetnoj usluzi, zadovoljnom gostu, zadovoljnom djelatniku te sačuvanom primarnom resursu - Jadranu i zadovoljnoj lokalnoj zajednici, zaključio je Paško Klisović, predsjednik Udruženja nautičkog turizma i čarter grupacije pri HGK.

Na panelu su sudjelovale i predstavnice Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, inicijative Green Sail i Instituta „Plavi svijet" - Lošinjskog edukacijskog centra o moru vezano za suradnju s udruženjem nautičkog turizma HGK na projektima očuvanja mora i održivosti nautičkog turizma.