Gradonačelnik Branko Dukić odbio je inicijativu nezavisnog gradskog vijećnika Enia Meštrovića za osnivanje gradske inspekcije koja bi kontrolirala podudara li se stanje na terenu s izdanom uporabnom dozvolom. 

- Događa se sve veća betonizacija grada. U novogradnji se ne poštiva ni onaj minimum od 20 posto zelene površine. Ne znam tko daje uporabnu dozvolu za to, stoga tražim da se oformi tim, odnosno gradska inspekcija za pregled činjeničnog stanja na terenu nakon izdavanja uporabne dozvole, a koja će tražiti nepravilnosti i proslijediti informacije nadležnim institucijama. Takve kazne mogle bi donijeti i plus u proračunu, rekao je Meštrović na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. 

No prema Dukiću tu je već sve posloženo prema zakonu. 

- Sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji, ukoliko je riječ o nepravilnostima u obuhvatu Pravilnika o jednostavnim građevinama koje se događaju nakon izdavanja uporabne dozvole, redovito postupa komunalno redarstvo. Za nepravilnosti složenije prirode nadležnost je Građevinske inspekcije. Odgovorno tvrdim kako bez uklanjanja uočenih nepravilnosti (npr. betoniranja površina koje su projektom planirane kao zelene površine) službenici u nadzoru pri izdavanju uporabnih dozvola tu dozvolu ne izdaju!, istaknuo je gradonačelnik Zadra.