U Zadru je već godinama potraga za komunalnim vezom koje vlasnici brodova godišnje plaćaju simbolično u odnosu na one komercijalne vezove u marinama.

Sve je više brodova, istina na kopnu nego li ih je vidjeti na moru, koji čekaju na slobodan vez. Ima i onih koji su nestrpljivi pa se vežu tamo gdje je slobodno mjesto kao što se može vidjeti u Jazinama. Na njima je obavijest da se uklone jer za taj vez nemaju ugovor, doznajemo od ravnatelja Davora Škibole. U protivnom, bit će dignuti.

Županijska lučka uprava Zadar u lučicama na području Grada Zadra ima 1420 vezova. Lista čekanja je sigurno i do tri puta veća s obzirom koliko je novih vlasnika stanova i apartmana koji dolaze boraviti u Zadar. Ili kako oni kažu na more, a uz more ide i brod.

Cijena dužnog metra veza u komunalnim lukama određena je pravilnikom Vlade. U Zadru se ona kraće od 30 i 40 kuna do 150 u Jazinama i Bregdeti na najviše mogućih 200 kuna po metru za vez u Foši na godišnjoj razini.

Cijena bi se mogla uskoro korigirati ali ne može biti veća od 200 kuna. Kad će se povećati broj vezova?

Županijska lučka uprava to za sad može jedino napraviti u uvali Bregdetti gdje su u planu tri pontona. Međutim, dugo rađen urbanistički plan tek treba biti usvojen na Gradskom vijeću Zadra. Bez obzira što je uređenje najveće komunalne lučice sa 460 vezova u Arbanasima prioritet Županijske lučke uprave, teško da će se tamo išta raditi dogodine.

 A do tada će se broj plovila u Zadru još povećati. Njihovi vlasnici nedavno su dobili poziv ŽLU da se mogu javiti za vez u drugim lučicama koje su uglavnom na otocima. U portfelju Županijske lučke uprave skoro je 200-njak lučica kojim upravljaju.