Nakon tri godine stanke, stanovnici četiriju hrvatskih Novigrada napokon su nastavili sa svojom 36 godina starom tradicijom. Proteklog vikenda su punim autobusima iz Novigrada dalmatinskog, Novigrada Podravskog i Novigrada na Dobri stigli kod ovogodišnjeg domaćina Novigrada istarskog - Cittanove.

- Jedva smo dočekali ponovne susrete nakon što se dva puta zaredom nisu održali. Posljednji put smo mi bili domaćini 2019. i nakon pandemije, konačno smo se uspjeli sastati u Istri i nastaviti s ovom tradicijom. Novigrad Cittanova ima status grada i puno pomaže nama drugima sa savjetima. Međusobno razmjenjujemo iskustva i običaje, dolazimo do nekih spoznaja, a iznad svega to je jako lijepo druženje i tijekom godina stvorila su se prava prijateljstva, rekao je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, koji je u Istru poveo gotovo 60 dalmatinskih Novljana.

U Istri su Novigrađani imali organiziran izlet u Rovinj, zatim obilazak obližnjih vinarija turističkim vlakićem, ručak u prirodu na Karpinjanu gdje su održani i sportski susreti, okršaji u malom nogometu, šaljivim igrama, odbojci... U petak je na središnjem trgu bio koncert veselih Gustafa, a u subotu svečana večera u hotelu Amines Maestral gdje je zabavljao bend, prigodnog imena - Malvazija.

Gosti su smješteni po obiteljima, a neki od njih su i sami postali kao obitelj jer se svake godine međusobno ugošćuju. Sve je krenulo 1986. sa tri Novigrada - istarskim, dalmatinskim i podravskim, a nakon stanke zbog Domovinskog rata, 2002. se pridružio i Novigrad na Dobri koji je u sastavu Općine Netretić. Upravo je Novigradu na Dobri predana zastava domaćina, s obzirom da je za godinu dana taj Novigrad domaćin susreta.

- Četiri različita mentaliteta, a toliko zajedništva i pozitivne atmosfere, to još nigdje nisam vidio i to je najveća vrijednost ovih susreta. Mi smo se naknadno priključili, iako smo najmanji od svih, za nas je ovo predivna manifestacija i nećemo odustati, rekao je Marijan Peretić, načelnik Općine Netretić.

Tijekom godina, stvorila su se brojna prijateljstva, a stvaraju se dalje i nova, samim dolaskom mladih i novih generacija koje se rado uključuju u ovu jedinstvenu manifestaciju. To je najveća garancija da Susreti imaju svoju budućnost. Puno pjesme i smijeha, lijepih uspomena i emotivni rastanak uvijek obilježe Susrete Novigrada. No rastanak je lakše podnijeti kad znaju da se druženje nastavlja već sljedeće godine - u Novigradu.