Udruga slijepih Zadarske županije sljedeći tjedan organizira obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa.

Ove godine obilježavanje tog dana provodi se u obliku neformalnog okruglog stola na koji su pozvali suradničke udruge (Društvo oboljelih od multiple skleroze, Udrugu tjelesnih invalida, Volonterski centar, Udrugu osoba oštećena sluha Zadar, Udrugu ZvoniMir). Druženje će se održati u prostorijama Udruge (Poljana Požarišće 1) dana 13. listopada 2022. godine (četvrtak) u 10 sati.

U fokus obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa stavit će se donošenje novog Zakona o osobnoj asistenciji te Zakona o inkluzivnom dodatku.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih. Dan bijelog štapa prvi puta se obilježava 1964. godine. Republika Hrvatska se pridružila mnogobrojnim zemljama u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa 15. listopada 1996. godine kada je taj dan prerastao u Međunarodni dan slijepih.

Cilj ovog okruglog stola je suradnike i širu javnost upoznati s izazovima s kojima se svakodnevno susreću slijepe i slabovidne osobe, kao i načinima pristupa i komunikacije osobama s ovim osjetilnim invaliditetom.