Novinar, urednik, scenarist, pisac, sve je to Andrija Škare, gost književne večeri udruge Zadarski pisci ZaPis, prve u ovom jesenskom dijelu godine, pa je održana u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.

Razgovor ugodni sa Škarom vodio je Zoran Kačanić, a bilo je to poput prisluškivana prijateljske ćakule o prije svega tekstu i onome što je obilježilo svih šest Škarinih knjiga. Posebno je bilo riječi o posljednjoj zbirci priča, "Novi dio grada".

Škare kaže kako je uvijek bilo teško biti objektivan prema vlastitom tekstu, no ipak je znao tj. osjećao kada nešto ima težinu. Opisao je i svoje pozitivno iskustvo kao urednik na knjizi „Blizina svega" AZ Stolice, koji je gostovao u svibnju u Zadru na festivalu književnosti „Petrovo uho".

Prostor koji ga je oblikovao, Novi Zagreb, dobio je tako svoju knjigu - a likove ostavlja Škare u nedifinarnom prostoru, kako kaže, onoga što može biti happy end ili to ipak NIJE.

Kratke priče dijelom su naslonjene na stvarne događaje, a dijelovi u kurzivu potpuno su preslikani...ne libi se Škare dotaknuti mnoge teške životne sudbine. No ipak tvrdi - život u Utrinama je ugodan, ima zelenila i mira, posebnu živost daje tržnica, dobro je povezan s centrom grada.

Kako nastaje kvart na ledini? Sagrade se zgrade i nasele stanari, planski se urede parkovi, vrtići, škole i igrališta. "Novi dio grada" kroz niz priča, u kojima se kao glavni ili sporedni likovi pojavljuju lokalni štemeri i štreberi, nogometaši i poduzetnici, penzioneri i srednjoškolci, savršeno oslikava puls i ritam kvarta, od nabijanja lopte u beton do zadnjeg piva na klupici.

U nastavku večeri Škare je i čitao jednu svoju priču, a bilo je još riječi i o nakladi Fraktura, pisanju kao zanatu i talentiranim autorima, statusu slobodnog umjetnika, zagrebačkim kultnim kafićima, blogu, kolumnama na portalu Booksa, biranju suradnika i važnosti vizualnog identiteta knjiga, sklonosti čvrstoj fabuli...

Iako nije mogao doći u svibnju na "Petrovo uho", Škare je ispravio tu nezgodu i publika je uživala u druženju s ovim autorom. A on je mnogo više od samo pisca - mnogi ga znaju i cijene kao jednog od pokretača programa „Tko čita", platforme za afirmaciju autora rođenih nakon 1980., te kao voditelja tribine "Slušaj me". Zna dosta o Zadru, rado mu se vraća, a nije mu nepoznata i ona „naša" Sviraj Motorhead! fora, navodi se u izvještaju iz ZaPisa.

Andrija Škare je rođen je 1981. u Zagrebu. Diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Više od deset godina radio kao novinar, scenarist, urednik i voditelj na Hrvatskoj televiziji. Surađivao je ili surađuje sa svim važnijim hrvatskim novinama i časopisima, redovito se pojavljivao u nizu tiskanih i elektroničkih medija.

Kratke proze objavljuje redovito od 2003., radovi su mu prisutni u brojnim književnim časopisima u zemlji i regiji. Jedan je od osnivača književnog pokreta eventualizam pa je, kao i ostali eventualisti, s četiri priče zastupljen u zborniku eventualizma "Nagni se kroz prozor" (Celeber, Zagreb, 2006.). Od samostalnih knjiga objavio je: "S više mlijeka, molim" (Celeber, 2008.), "Život svijeta koji će doći" (CeKaPe, 2014.), "Slušaj me" (Durieux, 2016.), "Društvene igre" (Hena com, 2017), "Dva prsta iznad gležnja" (Hena com, 2020). U Zagrebu, novom i starom, živi, radi i sve ostalo.

ZaPis nastavlja s književnim promocijama i u listopadu, pa svakako posjetite njihovu stranicu i pratite najave!