Policijski službenici Policijske postaje Zadar dovršili su kriminalistička istraživanja računalnih prijevara koje su se u subotu dogodile u Zadru.

Iza više slučajeva stoji 22-godišnjakinja koju se sumnjiči da je u subotu poslijepodne s ciljem da se nepripadno materijalno okoristi, ušla u pet trgovina dva različita trgovačka društva gdje je od trgovkinja zatražila bonove za nadopunu prepaid kartice, nakon čega bi iskoristila priliku te mobitelom fotografirala kodove s bonova, a odmah potom dovodeći trgovkinje o zabludu kako nema novca za platiti, bonove vratila, a kodove za uplatu novčanih sredstava iskoristila. Trgovačkim društvima pričinila je materijalnu štetu u iznosu preko 7 tisuća kuna. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 22-godišnjakinje nadležnom državnom odvjetništvu podnosi se kaznena prijava zbog sumnje da je počinila pet kaznenih djela računalna prijevara.

Za jedan slučaj osumnjičen je 22-godišnjak kojeg se sumnjiči da je u subotu, 24. rujna poslijepodne s ciljem da se nepripadno materijalno okoristi, ušao u trgovinu trgovačka društva gdje je od trgovkinje zatražio papirnati vaučer za plaćanje putem interneta, nakon čega je iskoristio priliku i s mobitelom skenirao QR s vaučera kojeg je iskoristio a trgovkinju doveo u zabludu kako nema novca za platiti, te odustao od kupnje. Trgovačkom društvu pričinio je materijalnu štetu u iznosu od 500 kuna. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 26-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu podnosi se kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo računalna prijevara.

Iako je u pitanju isti dan te sličan modus operandi, policija nije pronašla poveznicu između djevojke i mladića. Ovim putem iz PU zadarske pozivaju trgovce na pojačani oprez zbog pojave ovog oblika prijevare.