Hrvatska Mensa obilježit će međunarodni Dan inteligencije testiranjima inteligencije u svih pet najvećih hrvatskih gradova, pa tako i u Zadru u subotu, 1. listopada u Gimnaziji Vladimira Nazora.

Testiranje će provoditi ovlašteni Mensini psiholozi, a rezultat testiranja stiže na e-mail adresu svakog pristupnika u roku od mjesec dana. Svi koji ostvare rezultat bolji nego 98 posto populacije, u vrlo kratkom roku zaprimit će poziv na učlanjenje u Hrvatsku Mensu, koja ove godine obilježava 25. godišnjicu postojanja.

Ovogodišnji međunarodni Dan inteligencije, koji se obilježava 1. listopada svake godine, specifičan je radi 25. obljetnice Hrvatske Mense tijekom koje je udruga dosegla najveći broj članova u jednoj godini od osnutka, s trenutnim brojem od gotovo 1200 članova. Mensa u Hrvatskoj djeluje od 1997. godine, a ovo je trinaesti put uzastopce da Hrvatska Mensa sudjeluje u obilježavanju međunarodnog Dana inteligencije, a prvi puta da održava testiranja u svih pet najvećih hrvatskih gradova, i to u jednom danu.

„U Zadru se već drugu godinu zaredom provodi testiranje inteligencije te ćemo nastojati navedeno pretvoriti u tradiciju, kontinuiranim provođenjem testiranja na području Sjeverne Dalmacije i u narednim godinama. Područje Sjeverne Dalmacije je iznimno značajno za odvijanje velikog Mensa projekta - SUDOKU natjecanja državne razine koje se održava i ove godine u Vodicama, a na kojemu je prošle godine u okviru cjelokupnog projekta ukupno sudjelovalo više od 5.000 djece na svim razinama natjecanja. Dodatno uz održavanje SUDOKU natjecanja državne razine početkom prosinca, u planu je održati i testiranje u Šibeniku u istom periodu", istaknuli su iz Odjela za organizaciju testiranja Hrvatske Mense.

Prijava na testiranja moguća su putem webshopa Hrvatske Mense webshop.mensa.hr, na kojem se može pronaći više informacija o svim testiranjima koja će se održati 1. listopada, a na kojima primarni cilj nije postati članom Hrvatske Mense, nego testirati inteligenciju, što se i naglašava na svakom testiranju. Minimalna dobna granica za pristupanje testiranju je 14 godina, a mlađi od 18 godina trebaju doći u pratnji roditelja ili staratelja. Testovi inteligencije koji se koriste su rodno i dobno neutralni, zasnivaju se isključivo na slikama, te za uspješan rezultat na testu nije potrebno prethodno znanje, poznavanje matematike, razina obrazovanja niti znanje jezika.

Kako bi se potencijalnim pristupnicima donekle približili zadaci iz službenog testa, u nastavku se nalaze primjeri zadataka:

Hrvatska Mensa je dio šire zajednice Mense International, koja okuplja više od 140.000 članova diljem svijeta, a u koju su uključene Mense iz svih zemalja, pa tako i Mense iz nama onih susjednih. U dosadašnjem dijelu godine članovi Hrvatske Mense putovali su na međunarodne događaje u Mađarsku i Francusku, a početkom listopada članovi će prisustvovati svjetskom okupljanju mensaša u susjednoj Crnoj Gori, na kojem će sudjelovati dosada najveći broj zemalja (40).

Osim ugodnih druženja i zanimljivih putovanja, Hrvatska Mensa nudi članovima i niz pogodnosti, u rasponu od posebnih pogodnosti i popusta kod telekomunikacijskog operatora A1 Hrvatska do putovanja vlakom na svim relacijama unutar Hrvatske uz 50 posto popusta u suradnji s tvrtkom HŽ Putnički prijevoz, a tijekom rujna su ugovorene nove suradnje kao što je između ostalih, ona s padobranskim klubom Skydive Croatia. Sve ostale informacije o Udruzi možete pronaći na službenim stranicama www.mensa.hr