Među mnogim postrojbama koje su ispisale slavne stranice novije hrvatske povijesti u Domovinskom ratu jedno od počasnih mjesta zauzima Jedinica za posebne namjene Policijske uprave Zadar, poznatija kao Poskoci. Zadarska specijalna jedinica bila je prva takva u Hrvatskoj nakon jedinice Lučko, koja je bila sljednica postrojbe iz bivše države. Prvi zapovjednik bio je Đuro Župan, kojega su kasnije naslijedili Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina.

Uspomenu na postrojbu danas čuva Udruga specijalaca Domovinskog rata Poskoci Zadar, čiji je predsjednik Petar Strmota. I ove godine na svečani će se način 15. listopada, na datum osnutka, obilježiti 32. godišnjica postojanja.

U jutarnjim satima poklonit će se žrtvama Domovinskog rata u spomen sobi u PC „Franko Lisica", postrojiti se na mjestu osnutka, kod nekadašnje Čazme na Relji, položiti vijence na središnji križ Gradskog groblja i sudjelovati na svetoj misi u crkvi sv. Šime. Najsvečaniji trenutak bit će akademija u Providurovoj palači s početkom u 12 sati, kada će se otvoriti i prigodna izložba s fotografijama specijalaca u Domovinskom ratu.

- Postrojbi sam se priključio nakon povratka u Hrvatsku početkom 1991. godine, kada nas je već bilo osamdesetak. Prošli smo u samom početku Polaču, pogibiju Franka Lisice, a zatim branili Jasenice, Kruševo, Lišane Ostrovičke i Zadar, koji je bio žestoko napadan sa svih strana. Ulazili smo u stvarno najteže situacije, s najvažnijim ciljem izvlačenja civila, a zatim i zaustavljanje prodora, koliko je to bilo moguće. Morate znati da u početku nismo imali dovoljno opreme, pa samo tako u Jasenicama napadani s Velebita, juga, sa šest-sedam strana, nema otkuda granate nisu padale, a da smo mi imali jedan ili dva raketna lansera. Tu smo dvaput odbili napad, izvukli ljudstvo i broj civilnih žrtava sveli na minimum, prisjeća se Strmota.

Tajnik i predsjednik udruge Ivica Salama i Petar Strmota s ministrom Božinovićem

Kasnije su došle velike oslobodilačke akcije, Maslenica, Medački džep, Bljesak, Oluja... Pamte se posebice nemogući uvjeti na Velebitu, zbog kojih je bilo i nekoliko smrzavanja, pa zatim uloga u Akciji Maslenica, gdje su bili na čistini, također po velikoj hladnoći. Bez velikog borbenog morala i motiva takve stvari se ne bi mogle podnijeti. Pitali smo ga vidi li sličnosti sa situacijom u Ukrajini.

- Rat je rat, stradanja su velika i kakva god potpora bila, neće im biti lako - kaže Strmota.

Udruga je osnovana 16. listopada 2004. godine s ciljem da se ne zaboravi ono što se dogodilo te se pomogne nekadašnjim suborcima, obiteljima poginulih i ranjenih. Puno članova treba podršku, bilo da se radi o troškovima, obiteljskoj situaciji ili psihosocijalnoj pomoći. Pobolijevanje je veliko te su nažalost u svije prošle godine preminula i dva dosadašnja predsjednika, Ivica Kapetanović i Željko Bonato.

Kroz postrojbu je prošlo oko 1.000 specijalaca, petorica su poginula a još ih je 11 ranjeno. Svima njima počast će se moći odati u bogatom programu kojega je udruga pripremila 15. listopada.