Muškarac kojeg je u šumi kod Kruševa početkom rujna ugrizao poskok jedini je pacijent koji je ove godine zaprimljen u Opću bolnicu Zadar zbog ugriza zmije otrovnice. 

Kako doznajemo u Ravnateljstvu bolnice, godišnje prosječno bilježe svega jedan do dva takva slučaja. Njihovi liječnici postupaju prema Protokolu o postupanju prilikom zaprimanja i obrade pacijenata koji su pretrpjeli ugriz zmije otrovnice donesen je 2019. godine i to uz suglasnost voditelja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, Službe za interne bolesti, Službe za kirurgiju, Odjela za infektologiju i Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu.

- Protokol je sljedeći: pacijent se zaprima u Objedinjeni hitni bolnički prijem uz anamnestički podatak o ugrizu zmije otrovnice. Dalje se s pacijentom postupa postupa kao s pacijentom trijažne kategorije jedan (1) tj. odmah se obavlja inicijalni pregled, otvaranje velikog venskog puta te procjena ugroženosti, potom se provodi aplikacija antiviperinog seruma u OHBP-u uz nazočnost liječnika anesteziologa, rekao nam je zamjenik ravnatelja, anesteziolog dr. Edi Karuc. 

Ukoliko nema nikakvih reakcija, pacijent se premješta u jedan od tri odjela. Životno ugroženi prebacuju se Jedinicu intenzivnog liječenja, dok one sretnije pacijente koji nemaju nikakvih komplikacija, zaprima Odjel za infektologiju. U Službu za kirurgiju premještaju se pacijenti s kirurškim komplikacijama, a tamo je završio i posljednji pacijent, koji je srećom ubrzo stabiliziran. 

- Daljnje postupanje ovisi o razvoju kliničke slike, rekao nam je dr. Karuc koji je na naš upit potvrdio kako zadarska bolnica ima dovoljnu količina seruma na zalihama.