Zadarska bolnica objavila je natječaj za pet specijalizacija prema odluci ravnatelja Željka Čuline a na osnovu plana Ministarstva zdravstva iz 2021. godine.

Tim se natječajem traže kandidati za specijalizaciju iz pulmologije, iz ginekologije i opstetricije patologije s citologijom te dvije iz hitne medicine. Te specijalizacije već se godinama objavljuju bez odjeka i pitanje je uopće potrebe za tim specijalizacijama. Planiranje specijalizacija pokazalo se krucijalnim kod smjene generacija a sve više i kod odlazaka specijalizanata iz Bolnice.

Tako je u Službi Interne u planu za četiri godine navedena specijalizacija iz pulmologije do koje je tek sada došlo iako je od pacijenata cijenjena dr. Gordana Karuza početkom prošle godine otišla u mirovinu. Na odjelu je sedmero pulmologa, uključujući i ravnatelja Bolnice, dr. Čulin, doznajemo od pročelnika dr. Daria Nakića.

Pročelnika službe ginekologije dr. Zdenko Matas rekao nam je da je natječaj u nadležnosti Ravnatelja a nije mu poznato da je ginekologinja koja je dobila specijalizaciju natječajem iz srpnja odustala. Ja sam je nazvao, čestitao joj. Ona je sada u Zagrebu gdje odrađuje specijalizaciju u završnoj fazi, dodaje dr. Matas.

 

Naime, ta je liječnica već na specijalizaciji koju je dobila u bolnici Pule ali ona žarko želi doći u Zada i tu je već odradila dio specijalizacije. Bila je jedna od 11 kandidatkinja na natječaju koji je iz nekih čudnih razloga lani poništen. Odjel ginekologije ove godine zaposlio liječnicu koja je netom specijalizirala u bolnici u Sisku. Ali ginekologa nikad dosta, osobito što je to specijalizacija koja se itekako može pretvoriti ili dopunski raditi u privatnoj praksi. Prema informaciji pročelnika službe, oni imaju aktivnih 13 specijalista ginekologije i opstetricije.

Na prošlom natječaju je primljen i kandidat za specijalizaciju iz patologije i citologije. Je li odustao od ugovora ili je ovo novo mjesto u Bolnici koja već godinama ima problema s tom liječničkom strukom, to je povlaštena informacija Ravnateljstva.

Zadarska bolnica sve je manje vidljivo po pitanju specijalizacija. Pa je tako natječaj objavljen 9. rujna na stranici Ministarstva, tek je 12. rujna objavljen na mrežnoj stranici Bolnice a rok prijave je osam dana.