Tema školskih obroka postala je ovih dana aktualna zbog uvođenja bjanko zadužnica u Osnovnoj školi Krune Krstića, no gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić tu temu gura već dugo vremena, tražeći besplatnu užinu za svu djecu.

- Nezgodna situacija koja se dogodila sa založnicama potaknula je nužnu raspravu o obrocima za školsku djecu. Akcija mladih već tri godine, a prošle smo to intenzivirali, pokušava pokrenuti raspravu kako bi se osigurali školski obroci koji su nužni za svu djecu, a onda roditelji kojima su primanja dostatna mogu sudjelovati u subvenciji. Djeca stoje u školi 7-8 sati i ako u tom vremenu nemaju osigurani školski obrok, to je protivno ustavu. Tako je ova situacija potaknula ustavne stručnjake da se o tome izjasne i kažu da bi trebali djeci osigurati pedagoški standard, istaknula je Botić u sklopu Aktualnog sata kratke sjednice Gradskog vijeća koja se nastavlja u ponedjeljak. 

Možda tada dobije odgovor kojeg je tražila od pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Jose Nekića. Botić je napomenula kako su prošle godine s njim pričali o sredstvima potrebnima za uvođenje besplatne užine u svim zadarskim školama.

- Čak sam i s udrugom koja predstavlja vlasnike restorana pričala o ideji da bi zimi, kada velik broj njih zatvara svoje objekte, mogli biti vanjski suradnici školama dok se u njima ne osiguraju kuhinje, a koji bi po subvencioniranim cijenama nudili obroke za svu školsku djecu. Pričali smo o iznosima od 20 do čak 50 milijuna kuna, ali oni su onda uključivali kuhinje u svim školama. Svakako, za jedan grad kao što je Zadar to nije puno, istaknula je Botić.

Gradska vijećnica smatra kako je ravnateljica škole u Arbanasima, Jasmina Matešić, pogriješila samo u jednoj stvari, kada je uvela bjanko zadužnice u iznosu od 5 tisuća kuna koje su roditelji morali donijeti na potpisivanje ugovora za marendu i/ili za ručak.

- Žao mi je što se dogodila ova situacija u školi. Ravnateljica je pogriješila utoliko što je zbog neodgovornih roditelja tražila zadužnicu, a trebala je mjenicu jer bi to onda bio interni akt škole. No nedopustivo je da se ravnatelji i roditelji o tome brinu umjesto da su Država i Grad osigurali taj nužni pedagoški standard, istaknula je Botić.