Nova školska godina u Glazbenoj školi Blagoje Bersa počinje bez dviju vrhunskih nastavnica. U mirovinu odlazi Sanja Petrovski, pročelnica na plesnom odjelu i nastavnica klasičnog baleta, dobitnica nagrade Grada Zadra za svoj rad, osnivačica Zadarskog plesnog ansambla, ukratko, prvo ime zadarske plesne scene.

- Idem jer sam nakon više od 40 godina radnog staža malo umorna, ali ono još važnije je da treba prepustiti mjesto mladim generacijama. Dok sam ja bila mlada bila je jedna škola suvremenog plesa, danas je već sve puno lakše i ima puno kvalitetnih škola, mladi putuju, idu na razmjene, oni su višestruko potkovani, a meni je šteta zauzimati nekome mjesto.

Sanja Petrovski stigla je u glazbenu školu prvi put 76. godine kada su u školi, tada pod vodstvom ravnateljice prof. Marije Poklepović, tražili tko bi radio na odjelu za ples.

- Ja sam završila Internacionalnu baletnu školu u Primoštenu, i moji su me mentori, Ana Roje i Oskar Harmoš, koji su i osnovali tu školu, „poslali" u Zadar. Tu sam ostala tri godine i onda sam otišla u HNK Split na pet godina da bih se nakon toga sredinom 80-ih za stalno vratila u glazbenu školu u Zadru koja je tada djelovala u sklopu Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje Juraj Baraković.

Uzimajući sve to u obzir, nije iznenađujuće da je Petrovski, uz Dinu Bušić, autorica monografije Glazbene škole Blagoje Bersa. Tijekom svog rada ispratila je brojne generacije učenika od kojih su mnogi postali prepoznatljiva imena na plesnoj sceni.

- Ponosna sam na svoje učenike, jako ih je puno prošlo i ne bih vam znala reći njihov broj ni broj generacija, evo nekih od njih koji su bili kod mene su Marin Lemić, Petra Hrašćanec, Matea Bilosnić, Josipa Štulić, Patricia Gospić... Evo, baš Patricia i Bernarda Klarin mlade su nastavnice koje su završile srednju školu tu u Zadru, a s njima radi i Lucija Mikas koja je završila svoje školovanje u Berlinu. To je mlada i talentirana ekipa, nastupa nova generacija, škola ostaje u pravim rukama, ja se ne bojim.

Još uvijek nije poznato tko će naslijediti poznatu pročelnicu.

-Raspisat će se natječaj za nastavnike klasičnog baleta, u Zadru su, ja mislim, dvije djevojke koje su završile baletne škole u Italiji. Naime, mi imamo veliki problem s plesnim školama i akademijama koje su veoma uspješne i kvalitetne, ali nema verificiran status kod nas, nisu akreditirane. Također, u Zagrebu su upravo završile akademiju Maja Petani, Kristina Lisica, Nataša Kustura i one su sve vezane za Zadar, a neke i žive u Zadru. Materijala ima, netko će ostati u Zadru, uvjerena je Sanja.

Najveće dostignuće i ponos.

- Ja sam sretna jer smo postigli neku vrstu suživota s gradom, nismo zavoreni, otvoreni smo suradnjama različitim institucijama u gradu, muzejiima, organiziramo brojna već prepoznata događanja, upravo nam je završio 14. Monoplay i najsretnija smo jer smo postali dio životnog tkiva grada Zadra, zaključuje Sanja koja će nastaviti svoje djelovanje kao umjetnica.

Osim Sanje, u mirovinu bi trebala i Elizabeta Novak, nastavnica klavira. Ona će ove godine još ostati u školi, ali sa smanjenom satnicom kako bi ispratila svoje učenike s kojima treba završiti ciklus.