Jučer poslijepodne dobili smo odgovor na novinarski upit iz Ministarstva mora čije službe se i dalje rukovode politikom zaštite osobnih podataka bez obzira što je šteta napravljana u javnom prostoru, konkretno u morskom prolazu Ždrelac. Ne navodi se ni državljanstvo nautičara, niti vlasništvo jedrilice s kojom su se u nedjelju poslijepodne jarbolom zakačili o Most. Jedrilicu su za nepunih dvadaestak minuta oslobodili djelatnici tvtrke Emergensea, nakon skoro dvosatnog zastoja u prometu i neuspjesnog pokusaja prethodno pozvane ovlastene tvrtke.

U očitovanju koje je proslijeđeno iz Ministarstva mora ne navodi se ni kolika  je moguća kazna a ni vrstu prekršaja.

"Pomorski promet u prolazu Mali Ždrelac jučer, u 15.30 sati, privremeno je zaustavila Lučka kapetanija Zadar u suradnji sa Postajom pomorske i aerodromske policije Zadar (PPAP Zadar), kako bi se nesmetano obavio postupak izvlačenja jedrilice ELEKTRA, dužine 14 metara u vlasništvu charter tvrtke, koja je tijekom plovidbe jarbolom udarila u mosnu konstrukciju te na mjestu udara ostala nepomično. U dogovoru sa vlasnikom brodice na poziciji su angažirane dvije tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga spašavanja plovila, koje su jedrilicu uspješno izvukle ispod mosta u 18.00 sati, nakon čega je i pomorski promet ponovno uspostavljen.

Službenici LK Zadar i PPAP Zadar obavili su očevid o uzrocima nezgode te voditelju jedrilice izrekli prekršajni nalog, a ovim putem dodajemo i kako nitko od 7 članova posade nije ozlijeđen, napisano je u odgovoru na novinarski upit.

Što će tek biti sa zaštitom pomorskog dobra u koju Država navodno upire izmjenom zakona koji odmah bode oči javnosti kojoj je stalo do mora, otoka i priobalja - najvećeg nacionalnog blaga.