U sklopu manifestacije „Fešta od sira" u Kolanu, na otoku Pagu, u petak
26.kolovoza održale su se i 2 radionice „Paški sir & Vina koja ga najbolje prate". Ovo je ujedno jedno od rijetkih sljubljivanja ovog vrhunskog proizvoda otoka Paga sa podupirućim vinima.

Ovu zabavno-edukativnu radionicu vodila je Manuela Plohl, predavačica sa Wine Academy Croatia. Radionice su pohodili turisti, ali i domaći žitelji otoka Paga, željni znanja o sljubljivanju ove paške delicije.

Sirevi su inače iznimno kompleksna namirnica za sljubljivanje s vinima, obzirom da nije riječ o još jednom slanom proizvodu, već je sir obilat i umami okusom, koji nije baš „wine friendly" te ga je kao takvog iznimno teško upariti sa vinom. Iako teško, onog trenutka kada sir pronađe svoj vinski par, zadovoljstvo je udvostručeno.

Na radionici su se mogli kušati sirevi čak 5 sirana otoka Paga: Paška sirana, Gligora, Mih, OPG Vidas i OPG Oštarić i to različitih starosti, od 4 pa sve do 18 mjeseci i to sirevi od pasteriziranog i nepasteriziranog mlijeka.

Sirevi su sljubljivani pretežno sa vinima zadarskog kraja, uz nekoliko izuzetaka. Tako su vina gostujućih vinarija bila ona vinarije Jagunić sa Plešivice i vinarije Grgić sa Pelješca. Domaće paške boje branile su vinarije: Boškinac i Vina otoka Paga, a prisutna su bila i vina šireg zadarskog područja: Degarra, Fiolić, Ker-Vin i Bora.

Radionicu je organizirala TZ Općine Kolan u suradnji sa Udrugom proizvođača Paškog sira, a sudeći po zadovoljstvu polaznika, ovakvih radionica morat će biti još.