Od nekadašnjeg Popravnog doma na Voštarnici ostao je samo kostur. Službeno je to bio Dom za djecu Zadar koji je preseljen u drugačiji oblik socijalne skrbi sa sjedištem u zgradi OŠ Voštarnica, a zgrada na Voštarnici postat će Centar za socijalnu skrb.

Međutim, gradilište, otvoreno početkom godine je u zastoju.

"Radovi su se do sada odvijali prema dinamičkom planu, u prijašnjim fazama porušeni su planirani dijelovi većeg objekta. Također, u posljednjoj fazi obustavljeni su radovi jer je nastala potreba za dodatnim radovima na osiguranju i sanaciji dijela konstrukcije, a trenutno se utvrđuju cijene navedenih dodatnih radova. Zbog osiguranja i sanacije dijela konstrukcije biti će potrebni dodatni radovi koji zahtijevaju i osiguranje dodatnih financijskih sredstava".

Odgovor je kojeg smo jučer brzo dobili na novinarski upit od ravnateljice Martine Čuljak Jovančević.  Na dodatni novinarski upit, kada su radovi obustavljeni i s kojim izvorom financiranja će dobiti novce za dodatne radove na učvršćivanju statike te konstrukcije, iz odgovora poslanog jutros nismo doznali kada točno.

"Građevinski radovi su privremeno obustavljeni nakon radova čišćenja i uklanjanja nakon čega je ustanovljena potreba za dodatnim radovima na osiguranju dijela konstrukcije. Uvidom u stanje, projektant konstrukcije je dao stručno mišljenje i izrađen je izvedbeni projekt sanacije konstrukcije i Troškovnik za dodatne radove kojima će se ojačati i učvrstiti dijelovi konstrukcije. Dodatna sredstava će osigurati Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike", navodi se u očitovanju ravnateljice Centra.

Taj posao odvija se preko Ministarstva socijalne skrbi u kojem je državna tajnica Zadranka, Marija Pletikosa.

To je ministarstvo još 2018. godine dalo suglasnost na izbor projektanata, Radionica statike i Studio Obris također iz Zagreba. Još prošle jeseni Vlada je bila suglasna i na izbor izvođača radova Hidro Eko Futura d.o.o. iz Zagreba jer su bili najpovoljniji s iznosom ponude od 15.6 milijuna kuna s PDV-om.

Njihov način rada nije bio po volji susjedima na Voštarnici pa smo u veljači ove godine objavili kako su bacanjem kroz prozor čistili unutrašnjoj zgrade od namještaja. Nakon što su je ogolili gradilište na Voštarnici ostalo je pusto.

Ravnateljica Centra potrudila se podsjetiti na opravdanost tog EU projekta, što nam u ovom slučaju nije važno, jer pitanje je kad će ovakvom dinamikom i vođenjem projekta iz Zagreba, tamo jednog dana biti Centar za socijalnu skrb. Do tada će raditi u neuvjetnim prostorima na tri lokacije što zbunjuje korisnike, navela je među ostalim ravnateljica Čuljak Jovančević.