Zadarski nadbiskup u odlasku mons. Želimir Puljić jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji ne objavljuje javno dekrete o razmještaju svećenika po župama. Tradicionalno se to događa u ljetnim mjesecima, a odluke o razmještajima već su donesene i svećenici poslani u nove župe.

U gradskim župama, barem prema podacima koje imamo, nema većih promjena. Novi župnik u župi Blaženog Alojzija Stepinca na Bilom brigu umjesto fra Žarka Relote je don Mario Akrap, koji će dobiti i svog pomoćnika, dosadašnjeg župnika Pašmana i Neviđana don Tomislava Planinića. U Neviđane ide mladomisnik don Mario Mršić. Nadbiskupov tajnik don Damir Šehić novi je župnik u župama na Ploči i Dračevcu, gdje će zamijeniti dosadašnjeg župnika don Zvonimira Ćorića.

Zanimljivo je da su se i Relota i Ćorić u svojim gradskim župama zadržali svega godinu dana. Prošle godine Relota je baš s Ploče došao u Bili brig, a Ćorić se nakon petogodišnje službe vratio iz Los Angelesa. Don Zvonimir Ćorić sada prelazi u župe Murvica i Briševo, dok fra Žarko Relota odlazi u Privlaku.

Don Mario Soljačić preuzima župu Visočane, a dosadašnji župnik, ujedno ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II. don Ante Sorić postaje pastoralni suradnik na Smiljevcu. Jedina preostala novost vezana za gradske župe je u Uznesenju BDM na Belafuži, gdje kao vikar dolazi mladomisnik don Frane Šindija iz Bibinja, zaređen ove godine. Dosadašnji vikar Marko Vujasin preuzima župe Kali i Kukljica od novog župnika na Bilom brigu Marija Akrapa.

Dosadašnji župnik Privlake don Marinko Duvnjak preuzima Sukošan. Ova župa bila je jedna od neuralgičnih točaka, nakon što je dosadašnji župnik don Domagoj Kelava završio u zatvoru pod sumnjom da je u alkoholiziranom stanju u dva odvojena navrata napao časnu sestru i jednu župljanku.

Prema neslužbenim informacijama, Kelava je sada u nepoznatom statusu, a navodno je poslan na rehabilitaciju. Slična je situacija s don Tomislavom Vlahovićem, župnikom Sali koji je uvjetno osuđen jer se lažno predstavljao kao policajac i zaustavljao automobile, a zatim i zbog kršenja epidemioloških mjera, propovijedi u kojima je tvrdio da korona ne postoji i da se vjernici ne mogu zaraziti. Informacija o tome gdje će završiti pomno se čuva, a župu je preuzeo fra Jakov Božo Teklič.

Treći svećenik u nepoznatom statusu je don Marino Marjan Ninčević. On se bez dopuštenja Nadbiskupije posvetio znanstvenom radu, doktorirao i predavao na Hrvatskim studijima, gdje je bio pročelnik jednog od odjela. Kada je prije nekoliko godina angažiran kao maneken u kampanji Varteksovih odijela došao je u središte pažnje javnosti, baš kao i zbog svojih humanitarnih aktivnosti u Africi. U Nadbiskupiji nisu blagonaklono gledali na to te je sam nadbiskup poručio kako se u diskreciji vodi crkveni postupak. Kakav je njegov ishod bio nije poznato, no navodno bi sada trebala biti donesena odluka hoće li i gdje biti raspoređen. Prema fotografijama s društvenih mreža, Ninčević je trenutačno u Zambiji, u misiji Nawinda.

Za kraj, ostaje nepoznat i datum primopredaje upravljanja Nadbiskupijom koadjutoru mons. Milanu Zgrabliću. Ranije je rečeno da bi to moglo biti oko Božića, ali nije isključeno ni da će biti već u listopadu, kada Puljiću ističe mandat predsjednika Hrvatske biskupske konferencije.