Zbog čega gradske vlasti Zadra u istom sastavu kao i 2018. godine, tek kada se dogodio drugi smrtni slučaj pada sa nezaštićenog bedema Perivoja kraljice Jelene, a na pritisak javnosti su zatražili uvjete konzervatora za postavljanje ograde? Sama činjenica da su to napravili, potvrđuje da su to propustili na vrijeme uraditi. I da su zbog toga odgovorni.

- Odgovornost za ovo o čemu se priča i piše neće se prišiti meni kao gradonačelniku, ni pročelnicima ni gradskoj upravi, a ni HDZ-u i točka, antologijska je izjava gradonačelnika Branka Dukića koji kao i njegovi PR savjetnici žele zaboraviti da je Gradonačelnik za sve odgovorna osoba gradske vlasti.

U strahu od te odgovornosti, gradske vlasti Zadra spremne su pronaći žrtveno janje u Nasadima. Iz Ureda Gradonačelnika izjavili su kako je Grad Zadar (vlasnik Perivoja, Op.a) tražio konzervatorske uvjete na zahtjev Nasada(koji ih održavaju), što je i bio povod novinarskog provociranja.

Kada su to Nasadi i zbog čega preko Grada tražili uvjete? Tko ih treba provesti: Nasadi ili resorni odjel: komunalni, gospodarenje gradskom imovinom ali i kultura s obzirom da se radi o UNESCO?

Pitanja su na koje smo odgovor čekali punih 10 dana i jučer ga formalno dobili. S obzirom na birokratizam, stavljamo ga na kraju teksta.

Gradske vlasti u kojoj je pročelnik  za gradsku imovinu Tomislav Korona predsjednik Nadzornog odbora Nasada, pročelnik Robertino Dujela nadležan za komunalno održavanja javnih i zelenih površina, plaža, ulica, komunalne opreme... te pročelnica Dina Bušić u čijem je resoru UNESCO na čiju su listu zadarski bedemi upisani 2017. godine. Pa su konzervatori nezaobilazni u ovom slučaju ispali kamen spoticanja.

Međutim, Nasadi su još 2015. godine tražili od komunalnog odjela ogradu u Parku Vladimira Nazora nakon što su uočili opasnost po one koji su se naguravali po bedemima prateći tako koncerte na Đilu. Iz Komunalnog odjela nije bilo reakcije.
Sada su to ponovili kao i za Perivoj kraljice Jelene u kojem svi znaju gdje su opasne točke. Znale su to i one poslijeratne vlasti koje su postavile u istom parku ogradu prema Ulici Krešimira Ćosića, iznad parkirališta na dvostruko veću visinu bedema.

Vlasnici Ledane postavili su privremenu ogradu s upozorenjem - jesu li i oni tražili suglasnost konzervatora

I ponovno ispada kako su Nasadi ti koji traže ogradu a ne Odjel za komunalne poslove kojem je to u opisu posla i koji to financira. Tko će preuzeti posao kojeg su uvjetovali konzervatori, u gradskoj upravi još je uvijek poslovna tajna. Logika je jasna - taj će biti odgovoran zašto to nije napravio 2018. Međutim, u ovom slučaju teži se kolektivnoj svijesti - što je nepobitno naslijeđe socijalizma.

Evo i kolektivnog odgovora iz Ureda gradonačelnika Zadra:

„Dana 27.srpnja 2022. godine Grad Zadar je zaprimio Posebne uvjete za postavljanje ograde u Perivoju kraljice Jelene Madijevke i Parku Vladimira Nazora u Zadru od strane nadležnog Konzervatorskog odjela u Zadru.
Dana 13. srpnja 2022. godine Grad Zadar je od strane tvrtka Nasadi d.o.o., društva koje održava zelene površine na području grada Zadra, a time i parkove, zaprimio dopis vezano za potencijalno opasna mjesta u Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju kraljice Jelene Madijevke, te je nakon toga od strane nadležnog konzervatorskog odjela u Zadru zatraženo izdavanje posebnih uvjeta za postavljane zaštitne ograde na navedenim lokacijama.

Temeljem izdanih posebnih uvjeta za postavljanje ograde u Perivoju kraljice Jelene Madijevke i Parku Vladimira Nazora u Zadru potrebno je izraditi sljedeću dokumentaciju: Geodetski snimak ili tlocrt s označenim pozicijama na koje je potrebno postaviti ogradu, prijedlog izgleda ograde sa točnim dimenzijama i oblikom metalne ograde i vrstom bilja, te troškovnik radova. Nakon izrade navedene dokumentacije potrebno je od strane nadležnog konzervatorskog odjela ishoditi prethodno odobrenje radova.

U procesu izrade predmetne dokumentacije i sigurnosnoj procjeni učinkovitosti iste sudjelovat će više upravnih odjela i tvrtka Nasadi d.o.o., te će se nakon toga donijeti zaključak o preuzimanju obveza realizacije iste."