Zadarska policija jutros istražuje incident zbog kojega je prekinuta jučerašnja prijateljska utakmica između HNK Zadar i HNK Šibenik. O prekidu su jučer javili i incudent osudili iz HNK Zadar, a više detalja ispričali su i predstavnici gostiju. Sportski direktor HNK Šibenik Dario Dabac objasnio je zašto je došlo do prekida.

- Grupa dečkiju bila je iza gola na tribinama, bez ikakvih navijačkih obilježja. Zadirkivali su igrače, pa i domaćeg golmana, a prije prekida bacili su bananu na travnjak pred našeg igrača Minu, hukali. Na travnjak je doletjela i čaša, a potom su pobjegli s tribina, rekao je Dabac za ŠibenikIn.

Dodao je da je HNK Šibenik za svoje potrebe snimao utakmicu, pa bi snimka trebala pomoći u otkrivanju počinitelja.

Bacanje banane nije bio jedini rasistički ispad, jer su navijači od prve minute vrijeđali drugog igrača HNK Šibenik Tina Matića na nacionalnoj osnovi, uzvikujući "Matiću, Srbine". Nakon toga uslijedilo je vrijeđanje i omalovažavanje tamoputog Kolumbijca Marcosa Mine na rasnoj osnovi uz hukanje, bacanje banana i naposlijetku staklene boce prema igraču.

- Vrijeđanje na nacionalnoj i rasnoj osnovi, a konačno i gađanje bananama i staklenom bocom igrača u 21.stoljeću smatramo skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim ponašanjem, te pozdravljamo odluku sudaca da se ovakva utakmica prekine u 65.minuti. Želimo napomenuti kako je utakmica bila otvorena za gledatelje te kako je minimum obaveza od strane organizatora bilo angažiranje zaštitarske službe i osiguravanje svih sudionika javnog događaja. Nogometni teren trebao bi biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik diskriminacije. Očekujemo hitno očitovanje uprave NK Zadar o nemilim događajima na utakmici i mjerama koje će poduzeti kako se ovakve scene na nogometnim tribinama više nikada ne bi ponovile, komentirala je nakon utakmice predsjednica uprave HNK Šibenik Marina Jurić.

Iz zadarske policije potvrdili su nam da utakmica kao javno okupljanje nije bila prijavljena, pa na njoj nije bilo policijskih službenika. Provodi se istraga oko počinitelja kaznenog djela, a u svemu će pomoći i snimka koja je tijekom utakmice napravljena.

Predsjednica HNK Zadar Iva Bokanović gostima se javno ispričala nakon utakmice, a na mobitel je jutros nismo uspjeli dobiti kako bismo doznali zašto održavanje utakmice nije bilo prijavljeno policiji.