Hrvatski nogometni savez oglasio se nakon incidenta u kojemu je na Stanovima nogometaš HNK Šibenik gađan bananom, dok su drugom upućivana vrijeđanja na nacionalnoj osnovi.

- Na navedenom prijateljskom susretu, dio gledatelja je krajnje neprimjerenim povicima vrijeđao igrače Šibenika na nacionalnoj osnovi te na osnovi boje kože, a verbalno nasilje upotpunjeno je i fizičkim kada su pojedinci prema terenu bacili bananu i staklenu bocu.

Hrvatski nogometni savez takvo ponašanje najoštrije osuđuje i smatra potpuno neprihvatljivim. Ovakav incident baca veliku sjenu na hrvatski nogomet i hrvatsku državu te pozivamo nadležne institucije da učine maksimum kako bi počinitelje odgovarajuće sankcionirali.

Pozdravljamo ispravnu odluku sudačkog tima o prekidu utakmice, kao i ispriku HNK Zadra. Vjerujemo da će HNK Zadar kao organizator učiniti sve da se ovakav incident ne ponovi. HNS poziva Županijski nogometni savez Zadarske županije, kao nadležnu organizaciju u ovom slučaju, da razmotri disciplinske sankcije povodom ovog slučaja, stoji u priopćenju HNS-a. Iako se ne navodi na koga bi se odnosile sankcije, jasno je da se radi o organizatoru, HNK Zadar.

Priopćenjem su se tijekom poslijepodneva oglasili i iz HNK Zadar.

- Vodstvo HNK Zadar je u jutarnjim satima obavilo razgovor s policijskim službenicima u zadarskoj Policijskoj upravi. Sa strane Kluba su jasno artikulirane okolnosti pod kojima se dogodio nemili događaj te su policiji na dispoziciju stavljene snimke i fotografije koje će pomoći oko rasvjetljavanja situacije koja je uznemirila lokalnu i široku javnost.

Važno je istaknuti da je nogometna utakmica HNK Zadar - HNK Šibenik organizirana kao trening utakmica i kao takva nije trebala biti prijavljena iako su joj prisustvovali klupski redari. Utakmica je dogovorena između trenera dviju momčadi, nije se vodio zapisnik, pravo nastupa su imali i igrači koji nisu registrirani te se zamjene igrača nisu obavljale temeljem propisa. Samoj utakmici je prisustvovao očekivani broj gledatelja koji tijekom cijelog susreta nisu uputili nijednu ružnu riječ prema igračima Šibenika, već je to u datom trenutku napravila isključivo izolirana skupina pojedinaca koja je preskočila ogradu južne tribine i očito došla na utakmicu s jasnom namjerom izazivanja nereda.

Nakon prekida utakmice u 65. minuti, pri rezultatu 2:4, predsjednica HNK Zadar Iva Bokanović se ispred Kluba još u klupskim prostorijama ispričala i direktno Marcosu Mini, treneru Damiru Canadiju, pomoćnom treneru Mirku Hrgoviću i ostatku šibenske delegacije te su se delegacije klubova i igrači rastali u pozitivnom ozračju. Predsjednica je pokušala stupiti u kontakt i s predsjednicom HNK Šibenik Marinom Jurić, ali do željenog razgovora do ovog trenutka nije došlo.

HNK Zadar će u suradnji s Nogometni savezom Zadarske županije i Hrvatskom udrugom Nogometni sindikat u dogledno vrijeme organizirati edukativnu radionicu s temom prevencije nasilja i rasizma u sportskom okruženju, u cilju jačanja pozicije međusobnog uvažavanja i tolerancije.

Naš Klub se još jednom ispričava HNK Šibenik na doživljenim neugodnostima i osuđuje nepromišljeni čin pojedinaca te se nada da će u kratkom vremenu biti pronađeni i propisno kažnjeni, a s naše strane ćemo poduzeti sve potrebne mjere kako se ovakav incident više ne bi ponovio, stoji u priopćenju.