Prošlo je 40 dana od tragične smrti 20-godišnjeg Irca koji je u Zadar došao na odmor i život izgubio nakon pada s 10 metara visokog bedema u skladište Čistoće.

Prošlog tjedna pitanje je proslijeđeno Županijskom državnom odvjetništvu: je li završena istraga a ako nije, kad će. Kako nismo dobili nikakav odgovor od glasnogovornika ŽDO, upit smo jučer proslijedili glasnogovornici DORH-a.

Uz napomenu o interesu javnosti, zatražili smo odgovore na pitanja: što je uzrok njegove smrti, kada i kako je do nje došlo, tko je kriv i što će ŽDO poduzeti?

Odgovor kojeg smo jutros dobili kao dopis županijskog državnog odvjetnika Emilija Kalabrića, očekivano, nije rekao ništa što odudara od birokratske forme.

 

Dakle, izvidi još traju jer se čekaju rezultati nekih dokaznih postupaka. Njih bi, uz nalaza vještaka, trebala provoditi policija. Na pitanja o tom slučaju, glasnogovornička služba PU zadarske upućuje na Županijsko državno odvjetništvo jer oni vode postupak. Naravno da su oni u njega uključeni. Kao u slučaju tragične smrti mladog Nizozemca koja se dogodila početkom kolovoza 2018. godine.

 Tada su u Policijskoj upravi zadarskoj smrt 21-godišnjaka tretirali kao nesretni događaj.

Tada nije bilo pritiska javnosti, sve je ubrzo zašutjelo. Nije bilo ni obdukcije ni izvida, a ni uplitanja Županijskog državnog odvjetništva. Barem što javnost zna. Zašto je izgubljen još jedan ljudski život na isti način i na istom mjestu, to je pitanje na koje se traži odgovor kako bi se spriječila nova tragedija.