Liburnija je ovo ljeto pojačala linije javnog prijevoza na otoku Ugljan i Pašmanu tijekom vikend. Uradili smo to na pritužbe građana da ne mogu vikendom u jednom danu autobusom otići i vratiti se s otoka, kazao nam je Slobodan Erslan, voditelj Operativno prometnog odjela u Liburniji.

Vikend linije kojim se povezuju dva otok, reducirane su u korona razdoblju, osobito kada je bio zabranjen dolazak na otok svima koji nisu otočani.

No, nemaju svi aute i nije baš jednostavno moliti nekoga za prijevoz. Autobusni prijevoz koriste i turisti koji imaju naviku korištenja javnog prijevoza. Autobus Liburnije je nov, moderan i klimatiziran te jeftiniji prijevoz nego što je to dolazak na otok  uz prijevoz auta trajektom.

S obzirom na to da autobusna linija povezuje i usklađuje dolaske i odlaske trajekata u Preku i Tkonu, zbog ulaska u Kukljicu uvedene su dvije ekstra linije kojima se to mjesto povezuje s Prekom.

Povećan broj vikend linija, prema najavi Erslana, ostat će i tijekom rujna.

U svemu tome nisu, a trebale bi financijski sudjelovati i otočke općine. Načelnici samo pričaju o potrebi većeg broja autobusnih linija, a bili bi dužni i obavezni i kao suvlanici Liburnije sudjelovati u njihovom financiranju.

Svijetli primjer je Općina Sali.
Oni su zbog radova u luci, a zbog čega je izmješten brodski promet u Zaglav, tražili od Liburnije još jedan autobus da ne bi bilo dekomodiranja putnika. Uveli smo još jedan autobus i dva vozača na njihov trošak, potvrdio nam je Erslan.