Vlasnik Red White Blue tvrtke, Marko Kadija prozvao je Grad Zadar da ga žele otjerati u stečaj ovrhama za zakup. Kadija je najavio i kako namjerava uložiti 12 milijuna kuna u uređenje hotela s četiri zvjezdice ali mu Grad ne daje suglasnost da bi mogao tražiti građevinsku dozvolu.

"Grad Zadar će izdati pisanu suglasnost za ishođenje građevinske dozvole kao i sve ostale potrebne suglasnosti potrebne za realizaciju projekta, pod uvjetom da zakupnik poštuje svoje obveze preuzete sklopljenim ugovorom o zakupu, uvjetima predmetnog javnog natječaja kao odredbama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora", odgovorili su iz gradske uprave na novinarski upit.

 Oni su s Kadijom puno puta razgovarali i pregovarali ali sve je od početka na krivim temeljima. Sam natječaj kao i Kadijin pristup tom poduzetničkom pothvatu za koji on treba kredit a ima tek status zakupca na 5 godina.

Tijekom dvije godine sve se pretvorilo u slučaja baštinskog hotela na ulazu u Grad za koji je Kadija s Gradom ugovorio zakup dva kata zgrade. U njoj su godinama bile kancelarije prvo vojnog odsjeka, a zadnje Hrvatskih cesta koje su uredile taj prostor.

 

Možda zato njihova u kamenu isklesana tabla još nalazi na pročelju.

 Grad je 2020. ugovorio s Red White Blue zakup na pet godina. U ožujku 2021. godine Kadija je  za portal 057info izjavio da zbog vlage neće tu sezonu urediti hotel.

Njegova firma  je na natječaju imao najveću od tri ponude s cijenom od 17 eura po metru četvornom metru za 382 kvadrata.

"Zakupnik je, uslijed pandemije COVID-19 te izvođenja građevinskih radova na Muraju, oslobođen plaćanja zakupnine dok traju radovi, a najduže do 31. prosinca 2020. godine. S obzirom da je ugovor o zakupu potpisan u siječnju 2020. godine, ostatak 2020. godine Red white Blue bio je oslobođen plaćanja zakupnine. Za ostatak dugovanja, 26. travnja 2022. godine aktivirana je zadužnica za zakup poslovnog prostora na ime duga za glavnicu 470.000,00 i kamate 22.581,83 što je i naplaćeno 28. lipnja 2022. godine.

Iz Odjela za financije 11. srpnja 2022. godine aktivirana je zadužnica za zakup poslovnog prostora na ime duga za glavnicu 435.500,64 s pripadajućom kamatom, te očekujemo da se zaplijenjena sredstva doznače nakon 60 dana od aktiviranja, informacija je proslijeđena iz Odjela za financije.

Tomislav Korona, pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom, podsjetio je na novinarski upit  na postupak utvrđivanja određenoga posebnoga dijela nekretnine, odnosno eventualne dopune etažnog elaborata od strane ovlaštenog vještaka. Radi se o iskopanoj rupi, dubine skoro šest metara.

"Zbog izrazito nepristupačne konfiguracije terena i specifičnog oblika nekretnine 10406/1 k.o. Zadar, uočeno je kako jedan manji dio predmetne nekretnine nije bio obuhvaćen etažnim elaboratom temeljem kojega je proveden postojeći upis u zemljišnoj knjizi te je navedeni postupak nužan preduvjet kako bi se u konačnici mogli urediti nastali dodatni imovinsko-pravni kao i obvezno-pravni odnosi, pojasnio je Korona iz čijeg Odjela je izašao natječaj za zakup poslovnog prostora.

Prostor na kojeg Kadija želi izgraditi aneks budućeg hotela počeo se kopati bez suglasnosti iz Grada Zadra, što su nam i sami rekli. Dopuna elaborata je pokušaj da se taj čin opravda. Da ne bi bilo nismo mi znali a niti smo odgovorni, nije ni građevinski inspektor vidio tu ilegalno iskopanu rupu a mogao je u nju i upasti kada je pozvan zbog rušenja objekta na susjednoj parceli.

U neposrednom susjedstvu gradilišta koje to nije, niti ima ogradu a kamoli oznaku, nalazi se i Grad Zadar koji će možda jednog dana napusti i gradsku garažu u korist gostiju budućeg hotela.