U subotu, 30. srpnja, u sklopu manifestacije 'Biranje iškog kralja' u Velom Ižu će nastupiti kultni splitski sastav T.B.F. (The Beat Fleet).

Otok Iž jedini je otok u kojem se manifestacija biranja kralja održava još i danas. Taj se običaj nekad mogao pronaći i na drugim otocima, a na Ižu zapisi o biranju kralja sežu još u 17. stoljeće. Iako se tada birao u Božićno vrijeme, točnije oko blagdana Sveta tri kralja, ovaj se običaj danas održava ljeti.

Ovog se tjedna u sklopu manifestacije 'Biranje iškog kralja' održava niz sportskih događanja, kao što su nogomet, košarka, vaterpolo, tenis, skakanje u vrećama, potezanje konopa i slično, a vrhunac manifestacije bit će razrješenje starog i biranje novog kralja koje će se održati od 21 sat. Oko 23 sata očekuje se nastup splitskog sastava T.B.F., a zatim i bubnjar, vokalist i multiinstrumentalist Surka Beatbox.

Zbog manifestacije G&V Line je uveo posebne brodske linije. Brod Anamarija u subotu s Poluotoka polazi u 19 sati, a u nedjelju se iz Velog Iža vraća u 6 sati ujutro. Cijena karte u jednom smjeru je 40 kuna. Organizator događanja je Udruga mladih Tarabuži Veli Iž.