Obrtnička komora Zadarske županije proslijedila je svojim članovima cirkularni e-mail upozorenja da gradska uprava više nema strpljenja.

Predsjednik ceha ugostitelja Robert Kovačević prenio je informacije sa sastanka u gradskoj upravi gdje ih je pozvao gradonačelnik Branko Dukić s resornim pročelnicima Robertinom Dujelom i Tomislavom Koronom.

U objavi iz Grada Zadra je rečeno da je samo u lipnju bilo 62 upozorenje komunalnih redara onima koji su kršili ugovor za zakup. Dosta je bilo upozorenja jer su gradske vlasti najavile kažnjavanje.

U službenoj formi, to je ovako napisano:

Ovim putem skrećemo pozornost kako smo dobili informaciju da će u najskorije vrijeme koristiti dopuštena zakonska sredstva za sankcioniranje onih korisnika javnih površina grada Zadra koji se ne pridržavaju važećih odredbi ugovora o korištenju javnih površina.
Sankcije za učestalo kršenje odredbi važećeg ugovora bit će prestanak ugovora o korištenju javnih površina.

Napominjemo da je Grad Zadar protekle dvije i pol Covid godine ugostiteljskom, turističkom i trgovačkom sektoru pomagao brojim mjerama za korištenje gradskih poslovnih prostora, javnih površina, komunalne naknade itd.. Tim se mjerama Grad odrekao preko 20 milijuna kuna, poručeno je iz Gradske vijećnice kao i podsjetnik „da cijenu zakupnine javnih površina nije podizao, za razliku od drugih gradova na Jadranu", navodi se u objavi obrtnicima.

Koliko su ovi podaci točni ili nisu, manje je važno koliko činjenica da se mijenja gradska politika. Od one Dukićeve - pustimo ljude da rade i zarade, do raspada sustava u korist zarade pojedinca. Građani koji ne žive izravno od turističkih usluga, tu su najveće žrtve. S jedne strane imaju Grad kojim se ljeti ne može prolaziti od stolova i zapare potrošenog ulja, a na drugoj su gubitnici na ostalim javnim potrebama za koje je manje prihoda Gradu na uštrb zarade pojedinca.