Na gradilištu stare tehničke i jučer u subotu bilo je vruće i užurbano. Rok završetka kojeg je Strabag ugovorio sa Sveučilištem u Zadru za rekonstrukcije je 4. listopada do kada bi se trebali završiti radovi.

Gradilište na prvi pogled ne izgleda tako perspektivno a još manje  radionice TŠC-a koje su uz odobrenje  djelomično srušene da bi izvođači mogli biti operativni. Što će biti s tim dijelom kompleksa, pitali smo nedavno Irenu Kozulić, voditeljica Ureda za znanost koja nam je osigurala ulaz i informacije o gradilištu.

On se neće dirati dok god ne usuglasimo novu namjenu tog prostora za koji imamo više ideja, kazala nam je Kozulić koja uime Sveučilišta vodi taj EU projekt.

Naravno da će i taj budući projekt u službi Sveučilišta, koje je od Županije lani dobilo pravo građenja na 25 godina, biti financiran iz EU fondova. Do tada nema rušenja ali će se po završetku radova na rekonstrukciji stare tehničke s okolišem, taj dio vizualno i fizički  odvojiti i sakriti (?)

Prije godinu dana objavljeno je kako Zadarska županija ustupa Sveučilištu u Zadru preostali dio stare Tehničke škole, čime će ono tako dobiti pravo građenja na cijeloj građevini, a ne samo na dijelu za koji je već osiguralo sredstva kroz EU projekt. Pravo građenja dobiva se na rok od 25 godina, nakon čega će nekretnine "postati pripadnost građevinskog zemljišta u vlasništvu Zadarske županije".

Zgrada koja je bila u vlasništvu trgovačke obitelji Bakmaz i darovana je gradu za prosvjetu i ima svoju povijesnu vrijednost. Ostatak je nadograđen i taj dio se nalazi u stanju za rušenje do kojeg je davno trebalo doći.
Neki su imali plan tamo napraviti gradsku garažu, Županija je službeno to odredila za školu da bi odustali jer za to nemaju novaca.

Međutim,  prvo nije prošlo jedno idejno rješenje Siriusa koji je projektirao i rekonstrukciju TŠC a onda ni ono koje potpisuju arhitekti Letilović - Pedišić kojim bi buduća škola „pojela" zgradu iz zaklade Bakmaz u koju bi dogodine trebala useliti tri sveučilišna odjela.