Zadrani su napokon shvatili kako su natječaji za pročelnička mjesta isključivo političke, a ne stručne naravi, pa se za mjesto pročelnika Ureda gradonačelnika Zadra prijavio samo Ante Ćurković. On je već dvije godine v.d. pročelnik Odjela za EU fondove.

Politički forum u Medulićevoj već je odlučio da će Ante Ćurković preuzeti mjesto na kojem je bio Neven Klarin, imenovan 2017. godine kao čovjek gradonačelnika Branka Dukića.

U zadarskom HDZ-u se znalo da Klarin želi otići u Zagreb što mu je uspjelo opet zahvaljujući politici koja mu je za "popudbinu" dala dva nadzora u zadarskim poduzećima. Možda se zato dvije godine nije raspisivao natječaj za pročelničko mjesto Odjela za EU fondove, a ne zato jer se to mjesto čuvalo za eventualni povratak Šime Erlića koji može samo gori a ne dolje.

I čuđenju nije bilo kraja kada najvrjedniji pročelnik gradske uprave, Ante Ćurković, proljetos radi posao kojeg je trebao odraditi Klarin, vodeći tribine za Kvart i po. Bio je to čisti Dukićev marketing i pripreme za izbore mjesnih odbora.

Uz svoj nimalo lagan i previše odgovoran posao vođenje projekata, Ćurković je „letio" po mjesnim odborima i otocima čak i vikendom, kada se Dukiću nije dalo.

Ekipa u Odjelu za EU fondove nadala se da je odlazak Ćurkovića s mjesta šefa samo priča i balon pušten u javnosti. Ali ne. Ante Ćurković, politolog po struci, uz to obrazovan, učtiv i simpatičan, izabran je u Medulićevoj kako bi se angažirao tamo gdje je gradska vlast na čelu s Dukićem nimalo ne stoji dobro.

Neven Klarin u toj se misiji nije vidio niti jednim potezom u javnost kao ni u gradskoj upravi. Uzor mu je trebao biti Ante Župan koji u Uredu župana drži pod kontrolom protokol župana i dostupan je za brze informacije javnosti. Ali suradnja s bivšim pročelnikom Ureda gradonačelnika bila je nikakva.

Ured gradonačelnika ostao na troje zaposlenih, a dolazak Ante Ćurkovića za pročelnika, vjeruju mnogi, puno toga će promijeniti. Možda i mjesto u prolazu na kojem sjedi pročelnik Ureda gradonačelnika dok je bivša zamjenica gradonačelnika još sjedi u velikom i reprezentativnom uredu.

U prošlom mandatu, „lijeva i desna" gradonačelniku bio je pročelnik Robertino Dujela, a bez savjeta i PR objava Jerka Trogrlića, teško da je Dukić mogao voditi svoj kolegij. U posljednje vrijeme Boris Artić, kao pomoćnik pročelnika zadužen za protokol, više je radio za „image" gradonačelnika Dukića pa čak i tijekom sjednica Gradskog vijeća. Sjednice je u novom omjeru snaga pomno pratio pročelnik Ćurković.

I ono najvažnije: Ante Ćurković je čovjek od povjerenja Šime Erlića koji je preuzeo zadarski HDZ i nadzire gradsku vlast kojoj odavno nedostaje autoritet Gradonačelnika. Bez obzira na oporbu u Gradskom vijeću i PR objave HDZ-a, najvažnije je ono što kažu građani Zadra.