Dana 1. srpnja 2023. godine obilježit će se 10. godišnjica članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Ususret obilježavanja tog dana Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar pokrenuli su kampanju „Ujedinjeni u različitosti" što je ujedno i službeni moto Europske unije. Ova 12-mjesečna kampanja započela je prošlog petka, 1. srpnja. Gostujući na Radiju 057, voditeljica EUROPE DIRECT centra Marija Dušević predstavila je neke od ovih aktivnosti.

- Prvu aktivnost naše kampanje provodimo u suradnji sa zadarskom dizajnericom Melanie Jane Damjanić koja stoji iza brenda Facol designa. Njezin je glavni proizvod facol, odnosno marama koja se veže oko glave, a dio je dalmatinske narodne nošnje. Proučavajući europsku različitost, shvatili smo da se taj segment narodne nošnje, različita pokrivala za glavu, pojavljuje u svim narodnim nošnjama 27 članica EU i odražava našu različitost. Dakle, kod svih postoji ukra za glavu, ali on je kod svih drugačji i to nas je inspiriralo da napravimo našu maramu Ujedinjeni u različitosti. Nismo uzeli motive iz svih 27 članica iz jednostavno praktičnih razloga, međutim koristili smo brojku 12 koliko je i zvjezdica na europskoj zastavi i simbol je jedinstva. Uzeli smo elemente nošnje 12 zemalja članica, uključujući naravno i Hrvatsku, te smo kreirali novu maramu "Ujedinjeni u različitosti".

U sklopu ove kampanje bio je organiziran i nagradni kviz, a nagrade su bile upravo ove originalne marame. Od velikog broja prijavljenih, petero sretnika i sretnica osvojilo je svoju maramu. No prilika za osvajanje marama bit će još jer kampanja traje 12 mjeseci, a na jesen će se uključiti i djeca.

Dušević se osvrnula i na predstojeću radionicu o euru. Naime, šest mjeseci dijeli nas od dana kada euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj. Stoga, Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu provedbe projekta EUROPE DIRECT Zadar organiziraju informativnu radionicu o euru u ponedjeljak, 11. srpnja u 12 sati u Centru za kreativne industrije u Zadru.

- Cilj ove radionice je odgovoriti na pitanje što uvođenje eura znači za poduzetnike, obrtnike, OPG-ove, za lokalnu i regionalnu samoupravu i u konačnici za sve građane. Kroz konkretna pitanja i razgovore, sudionici će moći postaviti pitanja predstavnicima Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva koji će na radionici izložiti odgovore na pitanja koja muče građane. Uz to, kolege iz predstavništva Europske komisije izložit će primjere uvođenja eura u drugim zemljama.

Predviđeno trajanje radionice je sat i pol. Radionica počinje u 12 sati u Centru za kreativne industrije u Zadru na adresi Put Murvice 3A. Prijaviti se možete na službenim stranicama.

- Na kraju tog druženja ponudit ćemo sudionicima, a već sada je preko 100 prijavljenih, da nam odgovore na jednostavno pitanje - kakve radionice su im potrebne? Odnosno, da građani još jednom ukažu na aspekte koji su im nejasni i problematični te da onda pokušamo organizirati radionice koje će odgovoriti na ta pitanja. - najavila je Marija Dušević.

Za kraj, voditeljica EUROPE DIRECT centra osvrnula se i na projekt BOOST5 u kojem ZADRA NOVA sudjeluje kao partner. Projekt za cilj ima daljnju kapitalizacija rezultata pet ranije provedenih projekta: Made In-Land, Atlas, Revival, Tempus i Underwatermuse, a koji su financirani preko programa prekogranične suradnje Italije i Hrvatske.

- Zajedničko tim projektima je turistička valorizacija područja i dijelova koji nisu toliko turistički prepoznati, a nama je u projektu Made In-Land fokus bio na našem zaleđu. Organizirali smo ture obilaske zaleđa u sklopu kojih smo vodili turističke dionike i građane vodili kako bi upoznali turističku ponudu Benkovca i šire okolice. BOOST5 nastavlja razvijati primjere dobre prakse koji su se pokazali kroz rezultate projekta. Nama je cilj da taj turistički proizvod bude bolji, da stanovnike priobalnog područja informiramo o tome što zaleđe može ponuditi, a da turističke subjekte u zaleđu upoznamo sa suvremenim trendovima u turizmu.