Zbog čega se u zadarskoj bolnici čeka godinu dana na prvi pregled srca, a zbog čega se mjesecima nisu vadili krajnici, samo su dva konkretna pitanja koja upućuju na tezu sve veće privatizacije zdravstva.

Od toga da liječnici mogu raditi istodobno u privatnim poliklinikama kao i da ih mogu imati pa do toga da liječnici napuštaju bolnicu i odlaze u privatnu praksu. I to oni koji su u bolnici stvorili renome. Ove godine je otišao specijalist otorinolaringologije s ORL odjela koji ima svoju privatnu polikliniku, šef radiologije i dvije specijalistice s Očnog odjela koje su stekle renome među pacijentima kao najbolje.

Šef ORL-a, dr. Neven Skitarelić potvrdio nam je kako su ostali na trojici specijalista, dvije specijalistice su na porodiljinom, ostali na specijalizaciji. Lani nismo mogli dobiti dr. Juru Pupića Bakrača koji je na specijalizaciji u Zagrebu. Ovo ljeto su nam dali odobrenje za njegovu pomoć u kolovozu, rekao nam je dr. Skitarelić kojem su se u vođenju tog Odjela složile nepredvidljive okolnosti. Jedan od njih je korona zbog čega su izbjegavali operacije vađenja krajnika s kojim su nedavno počeli i zaostatak s liste čekanja planiraju riješiti do kraja lipnja.

Rasap kadrova na ORL potvrđuje i činjenica da odlaskom liječnice u mirovinu prije dvije godine, nova ambulanta za audiologiju je zatvorena, a pacijenti se upućuju u šibensku bolnicu.

Petogodišnji plan specijalizacija u zadarskoj bolnici je probijen i nema više natječaja bez posebne dozvole Ministarstva zdravstva.

Nedostatak liječnika, međutim, nije razlog zbog kojeg se godinu dana čeka na kardiološki pregled ili kontrolu, a bolesti srca su vodeće na listi smrtnosti. 

- Nama su problem liste čekanja s kojim mi više ne upravljamo. To je problem kojeg sam iznio ravnatelju bolnice kao i na Upravnom vijeću HZZO-a. Preko centralnog naručivanja prijave šalju liječnici obiteljske medicine za svoje pacijente tako da imamo dvostruko upisivanje. Prije korone, čekanje za kardiološki pregled sveli smo na četiri mjeseca. Mi smo po odjelima sami zvali i davali termine pacijentima s liste. Sada ih na Kardiologiji pokušavamo smanjiti poslijepodnevnim radom, objasnio je pročelnik Interne, dr. Dario Nakić. 

Odjel kardiologije ima 11 specijalista. Pomoć umirovljenog kardiologa dr. Aleksandra Kneževića, kao i na ORL dr. Mladena Srzentića nije im bila potrebna jer oni rade samo na četiri sata i već su odradili dvije, odnosno tri godine nakon mirovine, tako kažu šefovi.

Međutim, dr. Nakić je tražio od ravnatelja bolnice da ponovno vrati umirovljenu dr. Karlu Kačinari jer na dermatologiji koja nije više odjel, nema niti jednog specijalistu, a specijalizanti ne mogu držati ambulantu.

Novo mjesto u TIZ-u gdje se koncentriraju privatne poliklinike liječnika koji su otišli iz sustava

Je li ključni problem lista čekanja i sve veće disfunkcionalnosti bolnici privatizacija zdravstva kojoj kao da se teži dok se čeka da još jedan ministra zdravstva izrodi reformu? Građani će dati i posljednju kunu kada im je zdravlje ugroženo umjesto da čekaju u bolnici koja odnedavno konkurira sve većem broju poliklinika u Zadru s komercijalnim cijenama sistematskih pregleda. Uz to će Bolnica servisirati i naplaćivati usluge privatnoj poliklinici u Poliklinici. Koliki kapacitet ostaje za osiguranike HZZO-a koji s pravom traže pravovremenu zdravstvenu skrb?.

- Unutar Interne nema zlouporabe privatnog na štetu javnog i interesa pacijenata, tvrdi dr. Nakić. Samo oni liječnici koji ispune sve svoje obaveze, a ja to redovno kontroliram i analiziram, mogu dobiti suglasnost za dodatni rad u privatnoj praksi, navodi pročelnik Interne na kojoj je 43 specijalista. Polovica ih radi i privatno!