Povjerenik NSZSŠH-a Zadarske županije Tomislav Maričić ocijenio je skandaloznom odluku ministra Radovana Fucha da smanji broj razrednih odjeljenja u u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar, unatoč velikom interesu za smjer ekonomista za školsku godinu 2022./23.

Zadarska županija je kao osnivač je dana 7. ožujka donijela odluku o upisu za EBTŠ koja uključuje 146 učenika u 7 razrednih odjela, od čega tri odjeljenja ekoomista s po 20 učenika. Nakon toga Ministarstvo znanosti i obrazovanja upućuje na javno e-savjetovanje prijedlog od 144 učenika ali u 6 razreda, dakle s jednim razredom manje, odnosno dva razreda ekonomista s po 26 učenika.

- Sindikat tada izrađuje detaljnu analizu broja učenika u Zadarskoj županiji te primjećuje neke probleme oko upisnih kvota. Analiza temeljena na školskom e-rudniku (ŠER-vol1) koji je dostupan na službenim stranicama MZO-a je pokazala kako Zadarska županija ima porast više od 50 učenika 8. razreda u odnosu na prošlu školsku godinu, još detaljnija analiza govori kako skoro sve osnovne škole u gradovima i općinama izvan područja grada Zadra imaju blagi pad učenika dok istovremeno skoro sve osnovne škola na području grada Zadra ili koje gravitiraju gradu Zadru(Ražanac i Jasenice) imaju povećanje broja učenika osmih razreda. Rezultati te analize su predstavljeni županijskom pročelniku odjela za školstvo Ivanu Šimuniću od kojega je sindikat pismenim putem zatražio da stane u obranu svoje odluku o broju učenika u EBTŠ. Predsjednica i Glavni tajnik sindikata su zatražili sastanak s uredom ministra na kojem su također prezentirani opisani problemi.

EBTŠ je za upis učenika u šk. god. 2021./2022. imala skoro 50 (točnije 46) učenika kojima je prvi prioritet tijekom upisao bio smjer ekonomist, sada uz povećanje učenika 8. razreda u gradu Zadru će taj broj sigurno biti i veći. Svojim radom u prošlih nekoliko godina EBTŠ je postala jedna od poželjnijih strukovnih škola u gradu Zadru, njihov rad na raznim regionalnim, nacionalnim i međunarodnim projektima je je jasno vidljiv uvidom u njihovu facebook stranicu, navodi povjerenik Maričić

Ministarstvo je uvidjelo problem ali je 20. svibnja donijelo donijelo, prema povjereniku Maričiću, skandaloznu odluku te upisnu kvotu za EBTŠ povećava na 156 učenika ali i dalje u 6 razrednih odjela, što čini svaki razredni odjel s po 26 učenika, 10 učenika više od odluke županije ali jedan razred manje.ž

- Ne znam je li MZO pri donošenju odluke vodilo računa u pravilniku o broju učenika u redovito razrednom odjelu koju je 2009. godine potpisao kao i ovu jučer ministar Radovan Fuchs. Pravilnik u svom čl. 3 stavak 5 kaže sljedeće: u redoviti razredni odjel mogu se uključiti najviše 3 učenika s teškoćama kojima je utvrđen primjereni program obrazovanja, na sljedeći način: odjel s jednim učenikom s teškoćama može imati najviše 26 učenika, odjel s dva učenika s teškoćama može imati najviše 23 učenika, odjel s tri učenika s teškoćama može imati najviše 20 učenika. Također uvidom u ŠER vidljivo je kako Zadarska županije trenutno u osim razredima ima 175 učenika s teškoćama koje se žele upisati u srednje škole. Nažalost očekivati je da će se slijedom navedenog razredni odjeli u većini škola kao i u EBTŠ smanjiti na 20-23 učenika, što može dovesti da EBTŠ ima zapravo 130-138 slobodnih mjesta. Županija je u svojoj odluci očito uzela u obzir taj pravilnik te zato odobrila tri razreda smjera ekonomist s 20 učenika.

Uz sve navedeno realno je očekivati kako će u Zadru možda biti samo za 40-ak mjesta za učenike u smjeru ekonomist. Pa kao sindikalni povjerenik želim ministru Fuchsu postaviti dva pitanja. Hoće li zbog njegove odluke djeca iz grada Zadra koja žele ići u smjer ekonomist i to im bude prvi izbor morati putovati u Biograd na Moru, Obrovac ili Benkovac ako za njih ne bude mjesta u EBTŠ?

Drugo pitanje je zašto se mora u doba ovako velike inflacije i ugroženosti profesorske struke ukidati razredni odjel gdje postoji veliki interes za navedenim smjerom te tako dovoditi do tehnoloških viškova uz istovremeno povećanje broja učenika u istoj školi. Ovom odlukom neće jedna osoba ostati bez posla nego će desetak različitih profesora (engleski, hrvatski, matematika, TZK, povijest, geografija) ostati bez dijela svoje satnice i stoga primati umanjenu plaću 1000-2000 kn. Nadam se kako će ministar uspjeti uvjeriti zadarske roditelje kako je njegova odluka zapravo na korist njihove djece te kako će im svakodnevno putovanje biti korisno za učenje!, poručuje sindikalist Maričić.