Sasvim posebna ravnokotarska biciklijada Bike & Wine Ravni Kotari Tour 2022. vratila se u organizaciji Ilirije d.d. Biograd na Moru, TZ Ravnih Kotara i BK AKS Stankovci i vinara na trasi biciklijade. Riječ je o biciklijadi koja spaja aktivni odmor s najpoznatijim vinarijama šire regije, ali i atrakcijama ravnokotarskog kraja, a koja je od početka 2016. oduševljeno prihvaćena i redovito okupljala 200-tinjak prijavljenih biciklista. 

Jučer je na gotovo ljetni topao dan sto pedeset biciklista i rekreativaca krenulo na 40-tak kilometara dugu stazu iz Ražnjevića dvora A D 1307, kamo su se u konačnici vratili nakon četiri sata vožnje i druženja s ovdašnjim utvrdama i znamenitostima, vinarima, vinima i vinogradima.

Konji i vrhunska vina čekali su već nakon nekoliko kilometara na eko posjedu Poljoprivredne zadruge Maslina i vino, a PZ MasVin osigurala je za najstarijeg i najmlađeg učesnika poklon paket, pa recimo, iako je to bilo tek na kraju, da je najstariji učesnik rođen 1952., a najmlađi "ovotisućljetnik" iz 2010. godine!

Slijedila je makadamska poljska cesta kroz polačko, a potom i nadinsko polje. U srcu Nadinskih vinograda (kompleksa od 320 ha vinograda) vinarije Šime Škaulj, Ker-Vin Tomislava Glavića i OPG Bože Glavića dočekali su još svježe bicikliste s paletom kraljevskih vina ovog proslavljenog vinograda, pod mitskom Nadinskom glavom i ostacima povijesnog grada. Put dalje vodi ka Kličevici, utvrdi koju su knezovi Kurjakovići gradili uz žestoke prosvjede Mlečana naspram njihove tadašnje utvrde u Polači. Utvrda nad potokom Kličevice razotkrila je svoje tajne, a jedna je od njih i trocjevni top po nacrtu Leonarda da Vincia, jedini takav na svijetu, kao i pećina u kojima su obitavali neandertalci. Sve je to sad moguće vidjeti u Kaštel Benkoviću gdje se nalazi Zavičajni muzej koji predstavlja ovaj kraj.

Upravo je Kaštel i Muzej mjesto sljedećeg stajanja. Sudionici su mogli pogledati iznimni kompleks koji od novog otvaranje zakazanog za 11. lipnja na novi i inovativni način priča priču o ovom kraju od prapovijesti do danas. Tu su Vinarije Benkovac iz sastava Badela 1862. i Božo Bačić sa svojim Asseria vinima dočekali karavanu, a bilo je i fritula. Iznimna vrućina razlog je "patnje" dijela biciklista do te točke. Nizbrdica potom olakšala je i obradovala mnoge, a vječna voda na Šopotu znalcima ovog puta je vječno neregularno zaustavilište.

Sve je završilo domjenkom u Ražnjevića dvorima i lijepim druženjem uz spoznavanje aduta ovog kraja u spoju turizma i eno-gastronomije. Bez ozlijeđenih i bez serviserskih intervencija, ova je vinska biciklijada prošla u savršenom redu. Naravno, svi su učesnici morali pokazati kartu s potpisima i pečatima šest vinarija i sedmog OPG-a Ražnjević u kojem se nazdravilo domaćom kapljicom.

Biciklizam i vina smatraju se jednim od aduta Ravnih Kotara, uz sve brojnije vile s bazenima koje privlače sve veći broj gostiju zasićenih obalnim "overturizmom". Ilirija je kroz organizaciju Bike & Wine Ravni Kotari Toura krenula u iskorak u razvoju turizma posebnih interesa i turizma doživljaja. Razvoj cikloturizma koji se temelji na prepoznatim prirodnim predispozicijama ovog područja uz povezivanje sa agroturizmom i vinskim turizmom doprinosi jačanju ponude destinacije, njenoj prepoznatljivosti i razvoju cjelogodišnjeg turizma.