Nezadovoljni odgovorom rektorice Vican, u kojem nije odgovoreno njihovim zahtjevima o ispravku info-teksta na ploči uređenih fašističkih bunkera u Zadru, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra uputila je novo otvoreno pismo kao reakciju na njezin odgovor. Prenosimo ga u cijelosti: 

- S posebnim interesom očekivali smo Vaš odgovor na pismo koje smo Vam uputili krajem prošlog mjeseca. I, da budemo sasvim iskreni, nadali se da ćete to pismo i naše molbe, ako ne ništa drugo, onda barem ispravno razumjeti i njegov sadržaj staviti u kontekst povijesnih činjenica (povijesne istine). Očekivali smo, naime, da ćete Vi osobno, a i Sveučilište uvažiti našu molbu. 

Jasno smo Vam naveli da Vas molimo da, povijesne istine radi, na info-pločama postavljenim uz bunkere koji se uređuju, a što mi podržavamo, napišete istinu o tome tko ih je gradio i u koje svrhe, te kome i zašto su služili u početcima Drugog svjetskog rata, a i prije njega.

Odgovorom na pismo ste potpuno nepotrebno otklonili takvu mogućnost. I to nas žalosti. Isto tako ste dala poseban naglasak na odnos Sveučilišta i Vas osobno na spram svih totalitarističkih režima. To pozdravljamo i podržavamo. Bilo bi žalosno da nije tako, da to ne osuđujete.

Međutim, nas brine činjenica što se u praktičnom životu odnosite selektivno naspram osude tih režima, odnosno modela njihovog vladanja. Naše je mišljenje da u takvom selektivnom odabiru osuda ne smije učestvovati znanstvena zajednica kao cjelina, niti njeni pojedinci. Jedan od takvih primjera je i provedba ovog projekta koji nije dao opis činjeničnog stanja, razloga i pobuda koje su prethodili izgradnji bunkera. Zašto je to izbjegnuto? Čemu povijest ako se neće prezentirati istina? A ta istina je ružna. 

Stradali su desetci tisuća obitelji pod dugogodišnjim fašističkim terorom. Sestre i majke potpisnika ovih redaka bile su jedne od tih nesretnica. I sada, mi kao njihovi potomci, ne bismo smjeli govoriti o tome. Mi ne mrzimo. Mi praštamo i stavljamo to u kontekst širih društveno-političkih odnosa, ali smatramo da je obveza svih nas približiti istinu onima koji dolaze iza nas s jedinim ciljem da učine sve kako se to zlo više nikada ne bi ponovilo. Eto, iz tih razloga tražili smo da napišete tekst koji će progovoriti istinom o postojanju tih građevina.

Usput, nemojte nam zamjeriti, želimo Vas podsjetiti da „Terre irredenta" u glavama nekih pojedinaca i grupa u Italiji još uvijek živi. To pokazuje i činjenica da je prošle godine u Nettunu, općinskom mjestu blizu Rima, podignut spomenik „mučiteljima fojbi", na kojem su ucrtani grbovi Istre, Rijeke i Dalmacije označeni kao talijanski teritorij, te da u Italiji živi talijanski gradonačelnik Zadra. Čudna stvarnost!

I na kraju, poštovana gospođo rektorice, bunkeri o kojima govorimo i granica Italije se ne podudaraju. Granica se nalazila oko četiri kilometra sjevernije, a uz cestu prema Ražancu i danas su vidljivi ostaci porušenih zgrada u kojima je talijanska fašistička vojska čuvala granicu koja je bila obilježena velikim betonskim blokovima.

Zbog svega navedenog, molimo Vas poštovana gospođo Vican, da uvažite činjenice i ispravite ono što je propušteno, kako bi posjetitelji mogli dobiti ispravnu sliku o tom
djeliću povijesti.

Pozdravljamo Vas u uvjerenju da će istina i razboritost prevladati u donošenju konačne odluke.

Miljenko Letinić -predsjednik, Joso štulina - dopredsjednik