U sklopu ovogodišnjih Dana masline 29. travnja s početkom u 10,30 sati održat će se praktična nastava o precijepljivanju maslina i to u masliniku na zadarskom Vitrenjaku uz Jedriličarski klub Uskok.

Prezentirat će se tri metode. Prvu, "pod koru" demonstrirat će Željko Ražov, drugu "na kiln" Ante Lulić, poznatiji kao Kum Ante, a treću "navrtanje pomoću aku bušilice", Ivan Serdarević. Ova metoda pobuđuje najveće zanimanje maslinara jer je za mnoge potpuna novost. Moderator radionice je poznati agronom mr. sc. Marijan Tomac.

"Metoda navrćanja uz pomoć bušilice pokazala se kao uspješna. Primitak i srastanje je više nego odlično, a mogu sa sigurnošću tvrditi da su tako dobiveni navrci otporni na snažne udare bure kakva zna puhati na našem području", kaže Ivan Serdarević.

Serdarević je, inače, vlasnik poznatog Auto centra u Zadru, ali čim završi posao s automobilima žuri u Raštane Gornje gdje živi s obitelji i obrađuje imanje. Na tri hektara, koje je naslijedio, uzgaja 120 maslina, vinograd sa 700 trsova vinskog i 50 panja stolnog grožđa, 70-ak raznih voćaka, verdure...

Sve mu, kako kaže magistar Tomac, ide od ruke, od poslova s autobobilima  u autocentru pa do "rađe" u vinogradu i masliniku. A povrh svega postao je i inovator u cijepljenju maslina bušilicom, dokazujući i time da ništa ne uspijeva tako dobro kao - uspjeh!