Gradnja Vile More uz samo more u Sukošanu ušla je u novu fazu nakon provedenih arheoloških istraživanja s obzirom da radi o poznatom lokalitetu antičke luke Barbir.

Arheološka iskapanja,  koje je po nalogu Konzervatorskog odjela provodio Smiljan Gluščević, su završena. Na najnovijim fotografijama s terena ona se više i ne vide.

Konzervatorski odjel će propisati daljnja postupanja na arheološkom lokalitetu Barbir po zaprimanju preliminarnog stručnog izvješća. Voditelj arheoloških istraživanja je izvješće dužan predati u roku od 3 mjeseca od završetka istraživanja. Mjere zaštite će sadržavati obvezu konzervacije istraženih dijelova, kao i fizičku zaštitu neistraženog dijela arheološkog lokaliteta, najavio je Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru.

Međutim, prema najnovijim fotografijama s terena, ti ostaci se više ne vide na gradilištu snimljenom prije 10-ak dana, Istovremeno je hrpa zemlje uz more sve je veća.

Je li došlo do nasipanja mora ili privremenog odlaganja materijala s gradilišta koje je zamutilo more? Promijenjena je i granica pomorskog dobra koje je tu, začudo, utvrđena baš lani.

Pitanja su to za nadležne službe koje su najavile izlazak na teren.

Građevinska inspekcija Državnog inspektorata u suradnji s inspekcijom sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Lučke kapetanije Zadar te komunalnim redarom Općine Sukošan obavit će nadzor. Javnost će biti o tome obaviještena, informacije je iz Ministarstva mora.

Investitoru se očito žuri i apartmani su već na tržištu, otkrila je bivša općinska vijećnica Petra Žitko koja budno prati ovaj kao i brojne slučajeve gradnje "prvog reda do mora" u Sukošanu.