Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, najveći rast rotacija putničkih zrakoplova u ovoj godini očekuje se u Zadru i to od čak 63 posto! Zadar brojkom neće dostići najveće zračne luke Zagreb i Split, koje u najavi imaju preko 10.000 rotacija, ali je jedina koja bi trebala ostvariti ovako značajan rast. Sljedeća Rijeka ima najavu rasta od 8 posto.

Hrvatska je i ove godine pozicionirana kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija Mediterana, a navedeno potvrđuju i brojne najave aviolinija. Informacije koje su Hrvatskoj turističkoj zajednici dostavljene iz zračnih luka pokazuju da će naša zemlja tijekom ljetnog rasporeda letenja biti povezana s više od 460 jedinstvenih aviolinija.

- Tijekom posljednje dvije godine obilježene COVID pandemijom došlo je i do značajnog pada zračnog prometa, zbog čega su turistička putovanja u tom razdoblju uglavnom realizirana vlastitim prijevoznim sredstvima. Međutim, u ovoj je godini oporavak zračnog prometa uspješno nastavljen jer svjedočimo značajnom povećanju broja letova. Tako će prema našoj zemlji tijekom ljeta prometovati više od 460 aviolinija s više od 34 tisuće rotacija, čime smo se gotovo izjednačili s brojem letova i rotacija iz rekordne 2019. godine, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je u odnosu na ranije godine primjetan i značajniji rast rotacija u segmentu low cost letova, čak za 17 posto više u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Također, tijekom ljetne sezone naša će zemlja biti povezana sa 131 inozemnim gradom, što je neznatno manje od 134 grada s kojima smo bili povezani u 2019. Najviše sveukupnih rotacijskih poveznica imat ćemo s tržištem Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nizozemske.

Dodajmo kako će tijekom ljetne sezone letenja na relacijama između Hrvatske i inozemstva prometovati 66 različitih zrakoplovnih prijevoznika, a prijevoznici koji sveukupno predviđaju najviše rotacija su Ryanair, Croatia Airlines, easyJet, Lufthansa i Eurowings.