Vozači osobnih automobila ipak mogu voziti prometnim trakama ograđenima žutom bojom na novoobnovljenoj dionici Ulice Franje Tuđmana, koja je krajem prošlog tjedna otvorena za promet.

Potvrdila nam je to policija koju su za konzultacije zvali iz gradske uprave. Oni su kao investitori radova prvo ponudili drugačije tumačenje za tu prometnu traku koja daje prioritet vozilima vatrogasaca i Hitne medicinske pomoći, ali i autobusima Liburnije koji su rijetki u toj ulici.

- U njihovoj odsutnosti svi vozači mogu koristiti navedenu prometnu traku, no u slučaju nailaska vozila hitne službe i javnog prijevoza, dužni su ukloniti svoja vozila iz te prometne trake, tumačenje je prometne policije koje nam je prenijela glasnogovornička služba PU zadarske.

Razliku u odnosu na prometne trake označene žutom bojom, a za čije bi korištenje vozači osobnih automobila mogli pobrati kaznu, čini isprekidana u odnosu na punu razdjelnu crtu, ali i prometni znakovi odnosno njihov izostanak.

- Prema trenutnoj prometnoj signalizaciji policija neće kažnjavati vozače osobnih vozila za vožnju ovom prometnom trakom. U slučaju uvođenja dodatne signalizacije (op.a. znakovi zabrane i slično), postupat ćemo sukladno istoj, dodatno su pojasnili iz policije, a s obzirom na to da rekonstrukcija Ulice Franje Tuđmana još nije u cijelosti dovršena.

Žuta traka je prva takva horizontalna signalizacija u Zadru, koja se pokazala kao nepoznanica onima koji su je uveli, a nisu najsigurniji ni oni koji je trebaju nadzirati. Kako će to onda biti sami vozači?