„Konkurentna i razvijena županija koja predvodi u plavom i zelenom rastu gospodarstva Jadranske Hrvatske. Županija i inovativnog i održivog razvoja sa sigurnim i poticajnim okruženjem za sve njezine stanovnike." Tako glasi vizija za Zadarsku županiju definirana u Planu razvoja za razdoblje od 2021. do 2027. godine, kojeg su na posljednjoj sjednici Županijske skupštine usvojili vijećnici.

- Plan je temelj za privlačenje EU sredstava. Središnje pitanje ovog dokumenta je gdje želimo vidjeti našu županiju za 7 godina? I kako ćemo to postići? U svim fazama izrade Plana nastojali smo uključiti što veći broj stručnjaka i tijela javnog i privatnog sektora kako bi dobili što širu sliku stanja i potreba. U procesu izrade Plana razvoja tako je sudjelovalo 129 različitih institucija, organizacija, tvrtki i udruga te više od 312 stručnjaka iz različitih razvojnih područja. Ukupna vrijednost ovog Plana iznosi preko 23 milijarde kuna, istaknula je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije koja je vodila proces izrade Plana.

Župan Božidar Longin je pohvalio njezin tim.

- Plan razvoja napravljen je temeljito, detaljno i kvalitetno te zahvaljujem svim dionicima koji su bili uključeni u njegovu izradu i našoj agenciji ZADRA NOVA koja je bila predvodnik u postupku njegove izrade. Među prve tri smo županije u Hrvatskoj koje donose Plan razvoja za ovo financijsko razdoblje što potvrđuje odlučnost da u ovom razdoblju napravimo dodatan iskorak u razvoju naše županije, poglavito uz značajno korištenje sredstava iz EU fondova", naglasio je Longin.

No s njim se nije složio nezavisni vijećnik Antonio Vučetić (Klub vijećnika DSU, HNS, HSLS), koji je istaknuo kako stalno "kaskaju", te da su izgubljene najmanje dvije godine za povlačenje novca iz EU fondova. Uz to, Vučetić smatra kako su u Planu zanemareni drugi gradovi osim Zadra.

Najviše primjedbi na Plan razvoja imali su pak vijećnici SDP-a koji su detaljno proučili 570 stranica Plana i tako pronašli rečenicu koja se ponavlja te više proturječnih podatka u istom dokumentu.

U strateškim ciljevima je navedeno kako se do 2027. godine planira udio prihoda u BDP u sektoru poljoprivreda povećati s 5.38% na 7%, a u ribarstvu 9,62% na 12,5%. Čovjek iz ovog zaključuje da je udio prihoda poljoprivrede i ribarstva zbrojeno 15%. No u grafikonu, u kojem je HGK naveden kao izvor, naveden je podatak od 8,1% ukupno. Imamo dva potpuno različita podatka u istom dokumentu koji bi trebao dati strateško usmjerenje našoj cijeloj županiji?!, istaknuo je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Jure Zubčić.

- Građani koji su sudjelovali u anketi čiji su rezultati dostupni od 515. stranice znaju koji su glavni problemi. Kao najveću prepreku razvoju Zadarske županije navode korupciju i nepotizam, a odmah potom loše upravljanje. Loše upravljanje posljedica je negativne selekcije, korupcije i nepotizma. U planu se suzbijanje korupcije i nepotizma ne spominje. Čemu anketa ako njeni rezultati nisu poslužili izradi plana?, poručila je SDP-ova vijećnica na raspravi o Planu razvoja Zadarske županije koja je dovela do toga da dio vijećnika ostane suzdržan prilikom glasanja o njegovom usvajanju.