"Tenis je jako specifičan sport, sam sebi si neprijatelj i nema zamjene, kao npr. u nogometu. Tako je krenula moja priča vezana za psihologiju sporta - jer nisam imao zamjenu za svoje krize kad sam se natjecao kao bivši tenisač", rekao nam je Toni Gauta, magistar psihologije autor je upravo objavljene knjige pod naslovom Samopouzdanje bez inata, a s podnaslovom 30 treninga i razgovora sa sportskim psihologom.

Riječ je o stručnoj knjizi koja na 300 stranica nudi razgovore između Tonija i sportaša iz čak 10 različitih sportova (košarke, tenisa, nogometa, rukometa, vaterpola, plivanja, biciklizma, boksa, atletike i odbojke) s kojima je radio, od profesionalnih sportaša i reprezentativaca do mladih natjecatelja.

- Knjiga je namijenjena sportašima natjecateljima, bilo da su klinci od deset godina ili vrhunski sportaši te njihovim roditeljima i trenerima. Nudim konkretne tehnike koje sportaši mogu primijeniti na natjecanju, bilo da je to kako se brzo oporaviti od pogreške ili kako si podići samopouzdanje da ono više ne ovisi o pobjedi ili porazu i uz to, izgraditi dobru sliku o samome sebi. Za sada su reakcije odlične, knjigu je naručilo 30 kineziologa, a pročitao sam da roditelji jedne sportašice već primjenjuju dijelove knjige za komunikaciju i rad sa svojim suradnicima, kazao je Toni.

Sadržaj knjige je znanstveno utemeljen i uključuje vježbe koje se rade i u inozemstvu.

- Primjenjujući vježbe iz ove knjige i ja radim na sebi, postao mi je to stil života. Vizualan sam tip pa sam odlučio nešto što je potpuno apstraktno, maksimalno pojednostavniti. Tipa, u jednoj priči sam iskoristio sushi restoran kako bih pojasnio kako um može funkcionirati. 

- Svoj poziv uopće ne gledam kao posao, iako ima dana kad se pitam što mi je to trebalo (smijeh). Kada sportaši dođu i konačno ih uspijem pridobiti, kažu mi da im je žao što nisu došli prije. Najviše volim raditi s ljudima otvorenog uma, tek tada možemo postići ogromni napredak.

Ideja za budućnost je u centru mentalne izvrsnosti "Metanoia", kojeg je otvorio 2019. godine u Zadru, oformiti tim studenata i svih ljudi željnih učenja koji će s njime, uz pomoć sprava, raditi na fokusu, upravljanju emocijama, osvještavanju energije itd. 

- Cilj je stvoriti tu sport science atmosferu, odnosno da što manje pričamo, a što više vježbamo, zaključuje Toni.