Tijekom ovogodišnje sezone međunarodnih letova, koja je jučer počela na zadarskom aerodromu, uz putničku zgradu u Zemuniku podići će se montažne građevine. Zračna luka trenutno je u potrazi za izvođačem radova, nazvanih "rekonstrukcija Zračne luke Zadar - faza 3 - privremeno rješenje" i procijenjenih na 8,9 milijuna kuna, a njihov završetak očekuju već u lipnju.

- Riječ je o zahvatu izgradnje privremenih montažnih građevina koje će se koristiti neposredno prije i za vrijeme rekonstrukcije i dogradnje putničke zgrade Zračne luke Zadar u fazama 3 i 4. Montažne građevine potrebno je izgraditi kako bi se osiguralo siguran, neometan i kontinuiran rad Zračne luke Zadar za vrijeme spomenutog proširenja. Nakon završetka navedenih faza proširenja 3 i 4 privremena montažna građevina se uklanja. Privremeno rješenje koje namjeravamo pripremiti za ovu godinu do lipnja mjeseca omogućit će daljnje faze proširenja i funkcioniranje zračne luke tijekom građevinskih radova na izgradnji novog putničkog terminala, rekao nam je direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

Od Klišmanića doznajemo kako je trenutačno u fazi ishodovanje lokacijske dozvole i dozvole za prvu fazu proširenja. Još nema podatak o iznosu tog ulaganja, ali se zna kako je cijeli infrastrukturni projekt proširenja terminala vrijedan vrtoglavih pola milijarde kuna.

- Cjelokupni projekt je osmišljen da se realizira kroz 4 faze upravo zbog obimnosti i, što se pokazalo ispravnim, poslovnih rizika kojima svjedočimo proteklih godina, od pandemije do ratnih zbivanja na granicama Europske Unije. Financiranje prve faze bit će osigurano iz vlastitih sredstava poslovanja. Daljnje faze će sukcesivno slijediti prateći rast broja putnika i potreba prometnih rješenja, a financirat će se dijelom iz vlastitog poslovanja te kreditnih sredstava u mjeri koliko to bude potrebno, istaknuo je Klišmanić.

Direktor aerodroma ističe kako je, s obzirom na sezonalnost poslovanja Zračne luke Zadar, potrebno pažljivo tempirati izvođenje radova kako bi se što više iskoristilo vrijeme posezone i zimskog reda letenja kada su aktivnosti na zračnoj luci znatno smanjene.

- Realno je za očekivati da se natječaj za prvu fazu proširenja raspiše tijekom ove godine s tim da bi se radovi na prvoj fazi proširenja počeli odvijati nakon iduće ljetne sezone letenja 2023. godine, najavio je direktor Zračne luke Zadar koja u travnju obilježava 15 godina od uspostave Ryanairove linije Zadar- London, koja je označila prekretnicu u zadarskom turizmu.