U 92. godini života preminuo je jedan od posljednjih zadarskih velikana, Stanislav Antić, legendarni direktor i utemeljitelj jedne od najuspješnijih zadarskih tvrtki svih vremena, tvornice SAS, koji je Zadar u svoje vrijeme učinio bogatim gradom.

Unatoč svim uspjesima, tek je u dubokim godinama dobio priznanje za životno djelo od Županijske komore Zadar, a potom i od Grada Zadra. 

- Ako svi zapnemo, osobito mladi i obrazovani građani, onda ova zemlja može radom i upornošću postati raj. Nećeš biti sretan ako si prebogat u siromašnom društvu. Tako je govorio Antić kada je napokon, te 2016. godine, dobio nagradu za životno djelo Grada Zadra.

Po rođenju s Prvića, Stanislav Antić ostavio je dubok i neizbrisiv trag u Zadru, ne samo bogatstvom kojeg je donio u urbanitetu, već i građanskom životu koji je iz toga bio na vrhuncu. Bio je čovjek ispred svog vremena: napravio je najveću nautičku marinu na jadranu, najveću charter flotum i prvu tvornicu brodova.

Nažalost, doživio je veliku političku nepravdu. Veliki kapitalist s najvećim socijalnim davanjima, smetao je HDZ-u u samom začetku. Antić je morao otići kao najveći direktor i vizionar, uz Ivana Pašu, što je otvorilo put propasti najveće proizvodnje zadarske pameti.

Pokušaj povratka na velika vrata, osvajanjem gradske vlasti, lista koju je predvodio Stanislav Antić, doživjela je debakl koji je već opjevan u političkoj povijesti Zadra. Stanislav Antić se cijeli život morao dokazivati, ali kao vrijedan i pametan čovjek, znao se snaći. Kada je sa svojim naprednim mislima i djelom, izbačen iz Bagata na ulicu, on je lovio prstace.

Nakon toga je mnogim zadarskim obiteljima promijenio život, a Zadru donio slavu koja bi trebala biti upisana u znak zahvalnosti barem kroz naziv ulice.

Svoj život okončao je u Kožinu gdje je, kažu susjedi, živio skromno i samozatajno. Nadamo se da je završio knjigu koju je pisao o svom životnom djelu - za kolektivnu memoriju.